Uwarunkowania sprawności funkcjonalnej pacjentów po przebytym incydencie udaru krwotocznego mózgu - Haor, Beata; Rybka, Mariola; Antczak, Anna; Kwasiborska, Agnieszka (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2015)
Wstęp. Samodzielność w wykonywaniu podstawowych czynności dnia codziennego to istotny wykładnik jakości życia człowieka. Niezbędnym elementem świadczeń pielęgniarki jest systematyczna analiza sprawności funkcjonalnej pacjentów w ostrym okresie choroby naczyniowej mózgu. Stwarza to szanse na projektowanie holistycznej i zindywidualizowanej opieki. Cel. Ocena sprawności funkcjonalnej pacjentów po przebytym udarze krwotocznym mózgu w zależności od wybranych zmiennych socjodemograficznych. Materiał i metody. Badania zostały przeprowadzone wśród 53 pacjentów po udarze krwotocznym mózgu, hospitalizowanych w Oddziale Neurologicznym Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku. Jako narzędzie badawcze wykorzystano kwestionariusz skali Barthel uzupełniony o metryczkę z danymi socjodemograficznymi chorych. Wyniki. Wyniki badań potwierdzają skuteczność intensywnego, profesjonalnego postępowania medycznego w odniesieniu do pacjentów po incydencie udaru mózgu. Znajdują bowiem odzwierciedlenie w poprawie sprawności funkcjonalnej badanych. Niemniej jednak wybrane czynniki socjodemograficzne istotnie wpływały na większą samodzielność pacjentów w czynnościach dnia codziennego. Wśród wszystkich badanych po incydencie udaru mózgu stwierdzono wyraźną poprawę w zakresie sprawności funkcjonalnej w dniu zakończenia hospitalizacji. Wnioski. 1. Mężczyźni po incydencie udaru krwotocznego mózgu wykazują niższą sprawność funkcjonalną w porównaniu z kobietami. 2. Zaawansowanie wieku istotnie obniża sprawność funkcjonalną po incydencie udaru krwotocznego mózgu. 3. Wykształcenie wpływa istotnie na poziom sprawności funkcjonalnej chorych po udarze krwotocznym mózgu. 4. Stan cywilny i miejsce zamieszkania nie wpływają istotnie na różnice w sprawności funkcjonalnej chorych po udarze krwotocznym mózgu. (PNN 2015;4(2):62–68)