Przebieg opieki nad chorym ze stwardnieniem rozsianym w kontekście farmakoterapii - Smelkowska, Anna; Wilkiewicz, Maria; Grabowska-Fudala, Barbara; Jaracz, Krystyna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2015)
Stwardnienie rozsiane (SM) jest nieuleczalną, postępująca chorobą emielinizacyjną o podłożu zapalnym. Stanowi najczęstszą przyczynę niepełnosprawności wśród ludzi młodych, pomiędzy 20 a 40 rokiem życia. Pomimo identyfikacji licznych czynników wywołujących chorobę, jej patomechanizm wciąż nie został do końca poznany. Z tego względu opracowanie skutecznego leku na stwardnienie rozsiane wciąż stanowi wyzwanie dla współczesnych badaczy. Obecnie dostępne leczenie SM ma na celu zahamowanie jej postępu i minimalizację powikłań choroby. Wybór preparatu stosowanego w terapii chorych uzależniony jest od licznych czynników. Celem pracy było przedstawienie obecnie dostępnych metod terapii chorych na SM. Ważnym elementem prowadzenia skutecznej terapii chorych z SM jest nie tylko odpowiedni dobór formy leczenia i preparatu, ale również przygotowanie chorego i jego dalsze monitorowanie podczas trwania terapii. (PNN 2015;4(3):130–137)