Częstotliwość występowania chorób układu nerwowego w populacji osób powyżej 65 roku życia - Biercewicz, Monika; Kędziora-Kornatowska, Kornelia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2015)
Wstęp. Do najczęściej występujących schorzeń u osób po 60. roku życia zalicza się choroby układu sercowonaczyniowego, schorzenia układu ruchu i choroby metaboliczne. W przypadku osób długowiecznych istotne zagrożenie stanowią ostre stany zapalne i infekcyjne (np.: zapalenie płuc, grypa) oraz następstwa upadków i złamań kości. Wśród wielu czynników, które w zasadniczy sposób wpływają na wydolność psychofizyczną, wymienia się czynniki zdrowotne (schorzenia, choroby układowe i narządowe). Do tej grupy czynników należą również schorzenia układu nerwowego takie jak: choroby naczyniowe, zespoły otępienne czy choroby układu pozapiramidowego. Cel. Celem pracy była ocena występowania chorób układu nerwowego oraz ich wpływu na stan psychofizyczny osób powyżej 65 roku życia. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Klinice Geriatrii Szpitala Uniwersyteckiego nr 1. im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy na grupie 127 pacjentów przebywających z powodu zdiagnozowanego procesu chorobowego. Kryterium doboru osób do badań był wiek, klasyfikujący pacjentów na trzy podgrupy zgodnie z tzw. podokresami starości wg ONZ:65-74 r.ż. (starość wczesna), 75-89 r.ż. (starość późna), 90 r.ż. i powyżej (długowieczność). W badaniach wykorzystano standardowe skale najczęściej stosowane w praktyce klinicznej/pielęgniarskiej w Polsce i na świecie. Do oceny czynności dnia codziennego zastosowano Activities of Daily Living, do oceny ryzyka upadków Timed Up&Go Test, do określenia nasilenia objawów depresji Geriatric Depression Scale oraz do oceny stanu odżywienia Mini Nutritional Assessment. Dane dotyczące zmiennych socjodemografcznych i klinicznych, zebrano za pomocą ustrukturyzowanego formularza do dokumentowania danych. Wyniki. Poddając analizie statystycznej wpływ rozpoznania klinicznego na ocenę psychofizyczną osób powyżej 65 roku życia, stwierdzono, że czynnik ten istotnie statystycznie (p=0.031) wpływa, tylko na stan funkcjonalny oceniony w skali ADL. W przypadku skali Up&Go (p=0.214), MNA (p=0.324) i GDS (p=0.071) wynik był nieistotny statystycznie. Wnioski. Choroby układu nerwowego klasyfikowały się na drugim miejscu wśród występującej polipatologii charakterystycznej dla osób w wieku podeszłym. W badanej populacji schorzenie główne z jakim chory był hospitalizowany nie wpływało znacząco na stan psychofizyczny osób powyżej 65 roku życia. (PNN 2015;4(3):96–101)