Znaczenie rehabilitacji poudarowej dla poprawy stanu funkcjonalnego chorych z udarem niedokrwiennym mózgu - Ziejka, Katarzyna; Skrzypek-Czerko, Marcelina; Karłowicz, Anna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2015)
Udar mózgu nadal jest najczęstszą przyczyną niepełnosprawności. Przebycie udaru powoduje obniżenie jakości życia w sferze funkcjonalnej i psychicznej. Rekomendacje Europejskiej Inicjatywy Udarowej zalecają, aby chory z udarem mózgu miał jak najwcześniej zapewnioną rehabilitację. Najważniejszym celem rehabilitacji poudarowej jest odtworzenie wszystkich funkcji utraconych przez pacjenta w wyniku choroby, a także kompensacja tych, które zostały nieodwracalnie utracone. Aktualne dane z piśmiennictwa dowodzą, że najlepszym okresem pod względem możliwości uzyskania poprawy stanu funkcjonalnego po udarze mózgu są pierwsze 3 miesiące od wystąpienia incydentu udarowego. Celem pracy był przegląd piśmiennictwa z obszaru rehabilitacji poudarowej i jej znaczenia dla poprawy stanu funkcjonalnego. (PNN 2015;4(4):178–183)