Symptomy występowania depresji a czynniki socjodemograficzne chorych ze stwardnieniem rozsianym - Winiecka, Dorota; Olkiewicz, Joanna; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2016)
Wstęp. Stwardnienie rozsiane jest przewlekłą i bardzo często występującą chorobą ośrodkowego układu nerwowego. To schorzenie, które wprowadza istotne zmiany i w dużym stopniu zaburza życie chorego i jego rodziny. Przede wszystkim pogarsza sprawność funkcjonalną chorego we wszystkich aspektach życia codziennego. W przebiegu stwardnienia rozsianego bardzo często spotykane jest zjawisko depresji, z różnym stopniem jej nasilenia. Cel. Celem pracy była analiza występowania symptomów depresji w korelacji z czynnikami socjodemograficznymi u osób ze stwardnieniem rozsianym. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Szpitalu Wielospecjalistyczny im. Ludwika Błażka w Inowrocławiu na Oddziale Neurologii i Pracowni Rehabilitacyjnej na grupie 91 pacjentów ze zdiagnozowanym stwardnieniem rozsianym. Badania wykonano metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankietową z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety oraz skali depresji Becka. Wyniki. Do czynników socjodemograficznych różnicujących występowanie symptomów depresji należą wiek (p=0,000), wykształcenie (p=0,009) i aktywność zawodowa (p=0,001) chorych na stwardnienie rozsiane. Wnioski. Przeprowadzone badania wskazały, że u ponad połowy badanych występują symptomy depresji o różnym stopniu nasilenia. (PNN 2016;5(1):4–9)