Funkcjonowanie pacjentów z zaimplantowanym neurostymulatorem rdzeniowym - Kołpa, Małgorzata; Jankowicz-Szymańska, Agnieszka; Jurkiewicz, Beata (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2016)
Wstęp. Mimo postępu medycyny, skuteczność terapii bólu neuropatycznego nadal nie jest satysfakcjonująca. Cel. Celem pracy była ocena stanu funkcjonalnego oraz przekonań na temat kontroli bólu wśród pacjentów z zaimplantowanym rdzeniowym neurostymulatorem bólu. Materiał i metody. Badaniem objęto 44 pacjentów poddanych stymulacji rdzenia kręgowego (ang. Spinal Cord Stimulation, SCS) z powodu dolegliwości bólowych odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa. Posłużono się Kwestionariuszem Bólu Krzyża Rolanda i Morrisa (ang. The Roland–Morris Disability Questionnaire, RMDQ) oraz Kwestionariuszem Przekonań o Kontroli Bólu (The Beliefs about Pain Control Questionnaire, BPCQ). Wyniki. Wskaźnik wpływu lekarzy i opieki medycznej na kontrolę bólu wyniósł śr. 18,0 pkt (75,0% wartości maksymalnej). Respondenci uzyskiwali śr. 15,8 (±3,2 pkt) w skali RMDQ. Wnioski. Największe znaczenie chorzy przypisywali wpływowi lekarzy na kontrolę bólu. Dolegliwości bólowe u pacjentów z zaimplantowanym rdzeniowym neurostymulatorem bólu powodowały znaczny ubytek jakości życia. (PNN 2016;5(2):53–57)