Ocena czynnościowa pacjentów w okresie leczenia neurochirurgicznego - Ślusarz, Robert; Królikowska, Agnieszka; Jabłońska, Renata; Haor, Beata; Antczak, Anna; Filipska, Karolina; Smarszcz, Barbara; Śniegocki, Maciej (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2016)
Wstęp. Na przestrzeni ostatnich lat zainteresowania naukowców głównie z obszarów medycyny i nauk o zdrowiu, kontemplują się wokół oceny stanu funkcjonalnego pacjenta. Zadowalająca wydolność funkcjonalna wraz z dobrym samopoczuciem i psychologicznym nastawieniem stanowi najważniejszy wskaźnik zdrowia. Definiuje się ją jako zdolność do samodzielnego realizowania i zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych tj. kontroli czynności zwieraczy, odżywiania, poruszania, czy utrzymywania higieny osobistej. Prawidłowa wydolność funkcjonalna całego ustroju do pełnienia czynności życiowych oznacza niezależność. Cel. Głównym celem pracy była ocena czynnościowa pacjentów w okresie leczenia neurochirurgicznego. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na grupie 415 pacjentów hospitalizowanych na oddziale neurochirurgii. Badanie polegało na dwukrotnej ocenie stanu czynnościowego pacjenta (w dniu przyjęcia — ocena 1 i w dniu wypisu — ocena 2) za pomocą Functional Capacity Scale (FCS). W tym celu zastosowano obserwację bezpośrednią z wykorzystaniem pomiaru. Na przeprowadzenie badań uzyskano zgodę Komisji Bioetycznej. Wyniki. W dniu przyjęcia na oddział większość pacjentów (n=249; 60%), wykazywała samodzielność. Najwięcej niezależnych pacjentów odnotowano w grupie z guzami — 138 (83,6%), następnie w grupie z tętniakiem mózgu — 63 (63,0%) i w grupie chorych z urazem — 48 (32,0%) (p<0,05). W dniu wypisu z oddziału zdecydowana większość pacjentów (n=314; 76%) była samodzielna. Wśród nich to chorzy z guzem mózgu — 127 (77,0%), z urazem — 112 (74,7%) i z tętniakiem — 75 (75,0%) (p>0,05). Wnioski. Większość badanych po zabiegu neurochirurgicznym wykazuje lepszą wydolność funkcjonalną w porównaniu z okresem przed zabiegiem. Zdecydowanie lepszą wydolność funkcjonalną w dniu przyjęcia na oddział prezentowali chorzy z rozpoznaniem guza mózgu w porównaniu z chorymi urazowymi oraz z tętniakami. (PNN 2016;5(2):46–52)