Problemy pielęgnacyjne pacjentów z chorobą Alzheimera — opis przypadku - Biercewicz, Monika; Filipska, Karolina; Kędziora-Kornatowska, Kornelia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2016)
Wstęp. Choroba Alzheimera jest zespołem objawów wywołanych chorobą mózgu, zwykle przewlekłą lub o postępującym przebiegu, charakteryzująca się klinicznie licznymi zaburzeniami wyższych funkcji korowych. Stanowi ona nieuleczalne schorzenie prowadzące do pełnej niesprawności w stadium zaawansowanym. Utajony charakter początkowej fazy choroby Alzheimera powoduje, że schorzenie to rozpoznaje się dopiero w stadium bardziej zaawansowanym. Opis przypadku. Studium przypadku odnosi się do 67 kobiety z rozpoznaniem choroby Alzheimera. Schorzenie to zdiagnozowano 1,5 roku temu. W pracy ukazano wybrane potrzeby i problemy zaobserwowane u pacjentki z rozpoznaną chorobą Alzheimera. Praca stanowi opis przypadku pacjenta teoretycznego. Dyskusja. Opieka oraz pielęgnacja pacjenta z chorobą Alzheimera jest złożonym procesem. Charakteryzuje się pełnym zaangażowaniem oraz niezbędną i specjalistyczną wiedzą ze strony wszystkich członków zespołu terapeutycznego zajmujących się pacjentem. Sprawowanie opieki nad pacjentem z zaburzeniami funkcji poznawczych stanowi trudne wyzwanie dla jego rodziny i bliskich. Wymaga cierpliwości, spokoju i poświęcenia. Działania pielęgniarskie skupiają się na wykonywaniu profesjonalnych zabiegów diagnostycznych, ale także asystowaniu w czynnościach dnia codziennego, wspieraniu i edukowaniu pacjenta i jego rodziny. Wnioski. Choroba Alzheimera jest przewlekłą chorobą, która prowadzi do zaburzeń funkcji poznawczych i funkcjonalnych. W przedstawionym przypadku pacjentka jest świadoma istoty swojej choroby, co znacznie obniża jej dotychczasową jakość życia. Wraz ze spadkiem wydolności fizycznej obserwujemy pogarszający się stan fizyczny. Znaczącą rolę w pielęgnacji chorego z AD stanowi pomoc w czynnościach dnia codziennego. (PNN 2016;5(3):117–122)