Podłoże zaburzeń mowy u dzieci z zespołem Downa. Wczesna interwencja logopedyczna - Kaczan, Teresa; Kazimierska-Zając, Magdalena; Rosińczuk, Joanna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2016)
Rozwój mowy dzieci z Zespołem Downa jest częściej opóźniony lub zaburzony niż rozwój mowy dzieci zdrowych, choć podlega tym samym prawom. Prawidłowy przebieg rozwoju mowy u dzieci z zespołem Downa (na miarę możliwości dziecka) zapewnić może dobrze przygotowany program stymulacji rozwoju i usprawniania mowy w całym kompleksowym działaniu leczniczo-rehabilitacyjnym. Ćwiczenia muszą prowadzić do uaktywnienia się jednostki i pomóc jej w integracji ze środowiskiem, a przez to tworzyć warunki do prawidłowego rozwoju osobowości. Celem pracy jest wskazanie przyczyn, które zaburzają prawidłowy rozwój mowy dziecka z zespołem Downa w tym wad i anomalii w budowie anatomicznej i w dysfunkcji ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, oraz przedstawienie propozycji pracy logopedy z dzieckiem z trisomią 21 w pierwszych miesiącach życia. (PNN 2016;5(4):162–167)