Problemy pielęgnacyjne pacjenta po przebytym udarze mózgu — opis przypadku - Antczak, Anna; Filipska, Karolina; Raszka, Anna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Wstęp. Wraz z postępem cywilizacji wzrasta liczba zachorowań na udary mózgu, co stanowi wyzwanie współczesnej medycyny. Zmniejszenie wydolności pacjentów przekłada się na wszystkie aspekty życia pacjenta. Stan po udarze mózgu wymaga pomocy przy podstawowych czynnościach dnia codziennego (mycie, ubieranie, spożywanie posiłków, poruszanie i in.). Rodzina musi pogodzić się z faktem istniejących ograniczeń i konieczności nabycia wiedzy i wypracowania umiejętności wymaganych do opieki nad pacjentem unieruchomionym po udarze mózgu. Celem pracy jest wskazanie wybranych deficytów oraz problemów pacjenta po udarze mózgu. Opis przypadku. Opis przypadku odnosi się do pacjentki lat 82 z rozpoznaniem udaru mózgu. Stan pacjentki określa się jako średni, wymaga hospitalizacji oraz stałego monitoringu. Praca przedstawia wybrane problemy zaobserwowane u pacjenta po przebytym udarze. Praca stanowi opis przypadku pacjenta teoretycznego. Dyskusja. Stan po udarze mózgu stanowi znaczne obciążenie dla pacjenta i jego rodziny. Problemy dotyczą zarówno sfery biologicznej, psychicznej i społecznej. Pomoc pacjentowi i jego rodzinie powinna rozpocząć się w momencie przyjęcia pacjenta do szpitala i po rozpoznaniu udaru mózgu. Problemy pielęgnacyjne pacjenta po przebytym udarze mózgu stanowią znaczne ograniczenia w funkcjonowaniu i powrocie do stanu sprzed choroby. Naukowcy w znacznej mierze analizują jakość życia we wszystkich wspomnianych wymiarach. Wnioski. Problemy pielęgnacyjne pacjentki obejmują aspekt fizyczny, psychiczny i społeczny. Pacjentka w obecnym stanie zdrowia wymaga całodobowej opieki i pełnej kompensacji podstawowych czynności dnia codziennego. Po wypisaniu pacjentki do domu będzie wymagała dalszego leczenia oraz zindywidualizowanej i całościowej opieki. (PNN 2017;6(1):28–32)