Jakość życia pacjentów leczonych operacyjnie z powodu przepukliny krążka międzykręgowego w odcinku lędźwiowym — badanie wstępne - Rosińczuk, Joanna; Pytel, Aleksandra; Miksiewicz, Małgorzata; Kołtuniuk, Aleksandra (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Wstęp. Przepuklina krążka międzykręgowego to schorzenie, które jest jedną z głównych przyczyn wystąpienia rwy kulszowej i ostrego, silnego bólu pleców i najczęściej dotyczy osób dorosłych w przedziale wiekowym 35–50 lat. Cel. Ocena wpływu leczenia operacyjnego na jakość życia pacjentów hospitalizowanych i operowanych z powodu przepukliny krążka międzykręgowego w odcinku lędźwiowym. Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone wśród 50 pacjentów leczonych operacyjnie z powodu przepukliny krążka międzykręgowego w odcinku lędźwiowy przy użyciu autorskiego kwestionariusza, kwestionariusza Oswestry, kwestionariusza SF-36 oraz skali VAS. Analiza statystyczna materiału badawczego została wykonana przy użyciu testu T student, testu Shapiro–Wilka i testu Wilcoxona oraz testu korelacyjnego rang Spearmana i rang Pearsona. Wyniki. Analiza materiału badawczego wykazała, iż przed zabiegiem operacyjnym wszyscy ankietowani w różnym stopniu odczuwali dolegliwości bólowe w odcinku lędźwiowym, natomiast po zabiegu 52% badanych nie doświadczała bólu w tym odcinku. Analiza danych uzyskanych dzięki kwestionariuszowi Oswestry wykazała, iż przed zabiegiem operacyjnym większość badanych należała do grupy 3 (44%), natomiast po zabiegu znalazła się w grupie 1 (44%). Wnioski. 1) Choroba dyskowa kręgosłupa i związane z nią dolegliwości bólowe miały negatywny wpływ na życie towarzyskie i seksualne pacjentów. 2) Po zabiegu operacyjnym pacjenci istotnie rzadziej doświadczali dolegliwości bólowych. 3) U chorych operowanych z powodu przepukliny krążka międzykręgowego w odcinku lędźwiowym kręgosłupa zaobserwowano zmniejszenie stopnia niepełnosprawności oraz wzrost poziomu jakości życia. ( PNN 2017;6(1):4–10)