Różnice wartości zautomatyzowanej pupilometrii służą jako wskaźnik prognostyczny, nawet gdy mieszczą się w normalnym zakresie - Neerukonda, Sanjay V.; Schneider, Nathan J.; Aiyagari, Venkatesh; Olson, DaiWai M. (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Wstęp. Odruch źreniczny na światło (PLR) jest integralną częścią badania neurologicznego. Wraz z udoskonaleniem automatycznej pupilometrii w podczerwieni (AIP), wskaźnik neurologiczny źrenicy (NPi) jest coraz częściej używany podczas wykonywania badań neurologicznych. Różnica NPi (bezwzględna różnica między sparowanymi odczytami NPi z lewego i prawego oka) jest stosunkowo niezbadaną zmienną w ocenie AIP. Cel. Niniejsze badanie ocenia związek między wynikami w skali Glasgow (GCS) a różnicami NPi między lewym i prawym okiem, gdy NPi jest prawidłowe, u pacjentów włączonych do wieloośrodkowej prospektywnej bazy danych. Materiał i metody. Ograniczając obserwacje tylko do wartości NPi ≥ 3 (normalne), zakwalifikowano 2572 pacjentów z 3519 odczytami z pupilometru powiązanymi z wartościami GCS. Opracowano modele regresji liniowej i ANOVA w celu zbadania związku między różnicami między GCS a NPi. Wyniki. Średnia wieku badanych wynosiła 55,88 (16,95) lat i 54,5% stanowiły kobiety. Średnia różnica NPi wynosiła 0,36, a średnia GCS 12,06. Analiza regresji wykazała niewielki negatywny związek między różnicą NPi a GCS (r2 = 0,0696, P < 0,0001). Gdy obserwacje zostały rozdzielone jako różnica NPi ≥ 0,7 (duża) lub < 0,7 (mała), wystąpiła statystycznie istotna różnica w średniej GCS (10,76 [3,90]) dla dużej różnicy NPi vs małej różnicy NPi (13,15 [2,68]); P < 0,0001). Wnioski. Nawet wśród pacjentów z prawidłowym PLR duża różnica w NPi wiąże się z niższymi wynikami GCS. Trendy i ocena różnicy NPi mogą stać się ważnym aspektem oceny pacjenta. (PNN 2021;10(4):168–174)