Zachowania zdrowotne a ból kręgosłupa wśród personelu pielęgniarskiego - Jabłońska, Renata; Strączek, Ewelina; Sokal, Paweł (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Wstęp. Schorzenia układu mięśniowo-szkieletowego są często spowodowane długotrwałym i często jednoczesnym wpływem środowiska pracy oraz indywidualnymi czynnikami fizycznymi każdego człowieka. Najbardziej narażeni na ból związany z układem mięśniowo-szkieletowym są pracownicy sektorów opieki zdrowotnej. Cel. Ocena zachowań zdrowotnych oraz bólu kręgosłupa wśród aktywnego zawodowo zespołu pielęgniarskiego. Materiał i metody. W badaniu uczestniczyły 123 pielęgniarki(arze), aktywni zawodowo. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystując standaryzowane narzędzia badawcze: skale bólu VAS, kwestionariusz Oswestry, kwestionariusz IZZ. Wyniki. Według przeprowadzonej analizy 79,7% osób odczuwa dolegliwości bólowe; 17,1% deklarowało dolegliwości na poziomie średnim. Najwyższe rezultaty ankietowani uzyskali w zakresie pytań dotyczących pozytywnego nastawienia psychicznego (wartość średnia: 3,45 ± 0,59), a najniższe w zakresie praktyk zdrowotnych (wartość średnia: 2,89 ± 0,64). W przypadku pytań o zachowania profilaktyczne kobiety miały istotnie statystycznie (p = 0,010) wyższe wyniki niż mężczyźni. Wnioski. Dolegliwości bólowe kręgosłupa dotyczą większości badanych pielęgniarek. W zakresie własnych zachowań zdrowotnych badani najmniej uwagi poświęcali prawidłowym nawykom zdrowotnym. Nie wykazano korelacji w zakresie bólu, wydolności funkcjonalnej i własnych zachowań zdrowotnych. (PNN 2021;10(4):135–143)