Ocena satysfakcji rodziców z leczenia ludzkim rekombinowanym hormonem wzrostu dzieci z somatotropinową niedoczynnością przysadki - Grzelak, Lech; Wiśniewska, Anna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Wstęp. Wzrastanie jest zależne od czynników genetycznych, metabolicznych a także hormonalnych. Wzrost jest uwarunkowany stanem zdrowia, dostarczeniem składników odżywczych i prawidłowo działającego układu nerwowego. Niedobór hormonu wzrostu to zaburzenie, które nie powoduje typowych objawów somatycznych, natomiast w sposób negatywny wpływa na życie dziecka i funkcjonowanie w społeczeństwie. Cel. Celem prowadzonego badana była ocena satysfakcji rodziców z leczenia ludzkim rekombinowanym hormonem wzrostu dzieci z somatotropinową niedoczynnością przysadki. Materiał i metody. Badania prowadzone były wśród rodziców dzieci z somatotropinową niedoczynnością przysadki leczonych ludzkim rekombinowanym hormonem wzrostu w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. Rydygiera w Toruniu na oddziale Pediatrii, Endokrynologii, Diabetologii i Neurologii Dziecięcej, w terminie od 1.12.2019 do 1.02.2020 r. Do badania włączono 69 rodziców dzieci leczonych rekombinowanym hormonem wzrostu. Średni wiek rodziców dzieci biorących udział w badaniu, wynosił 11,77 ± 3,53 lat. Narzędziem badawczym były: metryczka, kwestionariusze ankiety własnej oraz standaryzowany kwestionariusz zdrowotny dla dzieci i młodzieży KIDSCREEN-52 w wersji dla rodziców. Wyniki. Najwyższe średnie wartości, standaryzowanej skali KIDSCREEN-52 w wersji dla rodziców wykazano dla obszarów: nastroje i emocje (84,55 ± 12,73), relacje z rodzicami i dom (81,83 ± 10,88) oraz akceptacja społeczna (89,86 ± 12,86). Stwierdzono, że im wyższa jakość obszaru samopoczucia fizycznego i zdrowia, tym mniejsza potrzeba przygotowania psychicznego dziecka do wizyt w szpitalu w związku z leczeniem — rS = 0,254, p = 0,035. Analizy wykazały, że im wyższa jakość obszaru wsparcia społecznego i kolegów, tym mniejsze utrudnienie wynikające z wizyt na oddziale szpitalnym związanych z leczeniem — rS = 0,266, p = 0,027, również obserwowano mniejszą potrzebę przygotowania psychicznego dziecka do wizyt w szpitalu — rS = 0,261, p = 0,030. Wnioski. Satysfakcja z leczenia rekombinowanym hormonem wzrostu jest zależna od czasu trwania kuracji i osiągniętych rezultatów wzrostowych. Rodzice dzieci z somatotropinową niedoczynnością przysadki są usatysfakcjonowani z leczenia rekombinowanym hormonem wzrostu i oceniają kuracje pozytywnie. (PNN 2021;10(3):120–125)