Wpływ umiejscowienia guza mózgu na wydolność funkcjonalną chorego - Królikowska, Agnieszka; Ślusarz, Robert; Jabłońska, Renata; Haor, Beata; Raszka, Anna; Antczak, Anna; Zieliński, Piotr; Harat, Marek (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Wstęp. Zdecydowana większość zmian rozrostowych układu nerwowego zlokalizowana jest wewnątrzczaszkowo. Umiejscowienie ich w poszczególnych strukturach mózgu skutkuje pojawieniem się różnych deficytów mających wpływ na wydolność funkcjonalną chorych, ostatecznie na ich jakość życia. Cel. Celem pracy jest zbadanie wpływu umiejscowienia guza na wydolność funkcjonalną chorych z tymi nowotworami w okresie przed i pooperacyjnym. Materiał i metody. Materiał stanowi 236 pacjentów hospitalizowanych w Klinice Neurochirurgii 10 WSKzP SPZOZ w Bydgoszczy. Na badania uzyskano zgodę Komisji Bioetycznej przy Collegium Medicum w Bydgoszczy (nr KB 222/2011). W analizie uwzględniono 5 podgrup pacjentów biorąc pod uwagę u tych chorych położenie zmiany rozrostowej wewnątrzczaszkowej. Ujęto grupę chorych z guzami położonymi w płacie skroniowym (1), czołowym (2), ciemieniowym (3), w komorach mózgu (4), oraz zmiany położone zewnątrzmózgowo (5). Wydolność funkcjonalną oceniono skalą KPS (Karnofsky’s Performance Scale) (trzykrotnie: w dniu przyjęcia do Kliniki, w 5 i 30 dobie po zabiegu) oraz skalą GOS (Glasgow’s Outcome Scale) (dwukrotnie: w piątej i 30 dobie po operacji). Wyniki. W 5 dobie po zabiegu zaobserwowano istotny statystycznie spadek wydolności funkcjonalnej u chorych z guzami położonymi w komorach mózgu, zewnątrzmózgowymi, w płacie czołowym i skroniowym (p<0,05), w 30 dobie po operacji istotny statystycznie wzrost funkcjonalności nastąpił u chorych z guzami komór mózgu i zewnątrzmózgowymi (p<0,05). Wyniki końcowe leczenia uległy poprawie w 30 dobie u chorych z guzami zewnątrzmózgowymi (p<0,05). Wnioski. We wczesnym okresie pooperacyjnym obniża się wydolność funkcjonalna większości chorych, najniższy spadek wydolności funkcjonalnej zaobserwowano u pacjentów z guzami płata ciemieniowego. 30 dni po operacji wzrasta funkcjonalność chorych, zwłaszcza z guzami położonymi w komorach mózgu i oraz położonymi zewnątrzmózgowo. (PNN 2017;6(2):66–72)