Zastosowanie Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP) w opiece pooperacyjnej nad pacjentem z rozpoznanym guzem kanału kręgowego - Kołtuniuk, Aleksandra; Gnatowska, Gabriela; Żurczak, Majka; Pytel, Aleksandra; Rosińczuk, Joanna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Wstęp. Guzy kanału kręgowego dzieli się na nowotwory umiejscowione zewnątrzoponowo i wewnątrzoponowo. W zależności od lokalizacji charakteryzują się one różnymi objawami, a rokowanie uzależnione jest od wielu zmiennych. Metodą z wyboru używaną w diagnostyce zmian rozrostowych kanału kręgowego jest rezonans magnetyczny. Natomiast zabieg operacyjny jest najczęściej wykorzystywaną metodą leczenia nowotworów zlokalizowanych w kanale kręgowym. Opis przypadku. Pacjent lat 58 z rozpoznaniem wewnątrzoponowego zewnątrzrdzeniowego guza lewego kanału kręgowego o charakterze nerwiaka na poziomie L3 został przyjęty do Kliniki Neurochirurgii w trybie planowym, na podstawie skierowania, w celu leczenia operacyjnego. Przed operacją pacjent skarżył się na ból odcinka lędźwiowego kręgosłupa promieniujący do kończyn dolnych, uczucie drętwienia oraz mrowienia kończyny dolnej lewej od około 2 miesięcy oraz nawracające zaparcia. Dyskusja. Opieka nad pacjentem po zabiegu operacyjnym na rdzeniu kręgowym musi być kompleksowa, a podejmowane czynności opiekuńczo-terapeutyczne należy dostosować do indywidualnych potrzeb pacjenta zgodnie z obowiązującymi zaleceniami. Wnioski. Przypadek chorego po operacyjnym usunięciu guza kanału kręgowego wskazał na trudności, z jakimi zmagał się pacjent. Główne działania pielęgnacyjne zapewniły choremu pomoc w zaspokajaniu jego potrzeb fizjologicznych, w wykonywaniu czynności życia codziennego oraz pomoc w powrocie do sprawności. Zdobyta wiedza przyczyniła się do poprawy codziennego funkcjonowania i radzenia sobie w trudnych sytuacjach. Wszystkie podjęte działania w tym zakresie odniosły zamierzony skutek. (PNN 2017;6(3):120–125)