Plan opieki nad pacjentem z rdzeniowym zanikiem mięśni (SMA) — opis przypadku - Rychlewska, Aleksandra; Szambelan, Julita; Pietrzak, Monika; Haor, Beata; Antczak-Komoterska, Anna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Wstęp. Rdzeniowy zanik mięśni (SMA) to jedna z najczęstszych chorób neurodegeneracyjnych o podłożu genetycznym w dziecięcym wieku. Niezależnie od postaci niezbędne jest zbudowanie odpowiedniego planu opieki pielęgniarskiej, który pomoże w akceptacji niepełnosprawności, a także w zachowaniu samoopieki i samopielęgnacji przez dziecko i rodzinę. Opis przypadku. Opis przypadku odnosi się do 17-letniego pacjenta z rozpoznanym pięć lat wcześniej rdzeniowym zanikiem mięśni (SMA). Zaburzenia łaknienia doprowadziły u pacjenta do niedowagi. U dziecka występuje deficyt sprawności funkcjonalnej. Rodzina oraz pacjent nie posiadają dostatecznej wiedzy na temat choroby. Dyskusja. Opieka nad dzieckiem z SMA w trakcie hospitalizacji wymaga od całego personelu szerokiej wiedzy na temat łagodzenia zaistniałych objawów, opóźniania konsekwencji osłabienia i zaniku mięśni, a tym samym przedłużania funkcji sprawności funkcjonalnej. Wnioski. Problemy pielęgnacyjne pacjenta z SMA obejmują wszystkie sfery jego funkcjonowania. Dziecko i jego rodzina musi zaakceptować nową sytuację, w jakiej się znajdują. Szczególne znaczenie przypisywane jest systematycznej rehabilitacji, która spowalnia postęp upośledzenia ruchowego dziecka, co sprzyja efektywnej samoopiece i samopielęgnacji, a tym samym jakości jego życia. (PNN 2017;6(3):114–119)