Analiza czynników wpływających na depresję i stan poznawczy u osób starszych - Harmancı, Pınar (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Znaczną część deficytów poznawczych wyjaśnia depresja późnego życia (LLD) w geriatrii. Niemniej jednak wydaje się, że dość trudno odróżnić problemy poznawcze z towarzyszącymi objawami depresyjnymi wynikającymi z chorób neurodegeneracyjnych od depresji wieku późnego. W badaniach podłużnych stwierdzamy, że depresja jest istotnym czynnikiem ryzyka demencji. Cel. Celem pracy była analiza czynników wpływających na depresję i stan poznawczy u osób starszych. Materiał i metody. Badanie przeprowadzone w domu opieki w centralnej Turcji miało charakter opisowy. W doborze próby badawczej zastosowano celową metodę doboru próby. Wyniki. Badanie wykazało, że 79,59% uczestników miało obciążenia depresyjne powyżej 14 lat, a 65,31% miało deficyty poznawcze powyżej 25 i ustalono, że istnieje statystycznie istotny związek między osobami starszymi w wieku powyżej 85 lat i starszymi, a między posiadaniem zaburzeń neurologicznych i psychicznych, przewlekłej choroby, doświadczania zaburzeń snu oraz deficytu poznawczego i obciążenia depresyjnego. Wnioski. Zaawansowany wiek, dodatkowo obecność zaburzeń neurologicznych lub psychiatrycznych, dodatkowo obecność choroby przewlekłej oraz występowanie zaburzeń snu zwiększają zarówno częstość deficytu poznawczego, jak i depresji u osoby geriatrycznej. (PNN 2022;11(1):14–21)