Udział pielęgniarki w leczeniu udaru niedokrwiennego mózgu — wiedza pielęgniarek oddziału udarowego - Zych, Justyna; Korzekwa, Piotr (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Wstęp. Oddziały udarowe to jednostki stworzone do zapewnienia specjalistycznej opieki w udarze mózgu. Priorytetem jest kompleksowość działań zgodnie z najnowszymi zaleceniami. Pielęgniarka pełni istotną rolę na każdym etapie działań terapeutycznych. Działania przez nią podejmowane powinny być oparte o EBNP (Evidence Based Nursing Practice) i obejmować zakresem wszystkie aspekty opieki nad pacjentem udarowym. Dzięki zastosowaniu aktualnych wyników badań naukowych w praktyce pacjent ma zagwarantowaną najwyższą jakość opieki i bezpieczeństwo. Cel. W badaniu podjęto problematykę wiedzy personelu pielęgniarskiego zatrudnionego w oddziale udarowym w kontekście informacji teoretycznych i praktycznych związanych z udarem. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 26 pielęgniarek Oddziału Neurologii i Udarowego. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Użytym narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki. Niemodyfikowalne czynniki ryzyka udaru mózgu wskazało 77% badanych. Komplet badań wykonywanych w diagnostyce udaru wskazało 15,4% respondentek. Najczęściej pomijano badanie fizykalne. Rekombinowany aktywator plazminogenu (rt-Pa) jako lek określiło 56% badanych, a jako lek stosowany w leczeniu 32%. Ankietowane znają znaczenie słowa tromboliza w 100%, ale możliwość podania jej dotętniczo wskazało 30% badanych. Rekombinowany aktywator plazminogenu (rt-Pa) jako lek stosowany w trombolizie wybrało 43,5%, a streptokinazę 39%. Źródłami wiedzy są praca zawodowa (54%), wykształcenie (27%), szkolenia (19%). Prowadzenie edukacji pacjentów deklaruje 96% ankietowanych. Wnioski. 1) Znajomość podstawowej tematyki udaru mózgu przez pielęgniarki oddziału udarowego jest na dobrym poziomie. 2) Wiedza pielęgniarek opiera się głównie na doświadczeniu własnym. 3) W zakresie nowych technik leczenia, należy wzmocnić podstawy teoretyczne. 4) Istnieje konieczność organizowania szkoleń, aby aktualizować zdobytą wiedzę o nowe wytyczne i informacje z zakresu nowych badań naukowych. (PNN 2017;6(4):150–156)