Problemy zdrowotne dzieci z zespołem Dandy-Walkera - Guz, Ewa; Rogala, Renata; Nalepa, Dorota; Bartoń, Elżbieta (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Wstęp. Zespół Dandy-Walkera jest złożoną wadą wrodzoną centralnego układu nerwowego, z którym związanych jest wiele problemów natury zdrowotnej. Aby dobrze przygotować się do opieki nad dzieckiem z tą wadą i jego rodziną, należy dokładnie poznać zarówno samą jednostkę chorobową jak też skutki długotrwałych zaburzeń neurologicznych z nią związanych. Cel. Przedstawienie problemów zdrowotnych dzieci z zespołem Dandy-Walkera. Materiał i metody. Badaniem objęto 30 chorych dzieci mieszkających na terenie Polski. Za zgodą rodziców przeanalizowano dokumentację medyczną. Dodatkowo dzieci zostały przebadane przez lekarzy pediatrów, którzy ocenili ich stan i wraz z pomiarami udokumentowali w kwestionariuszu badań lekarskich. Wyniki. 7 dzieci z badanej grupy nie jest zdolnych do samodzielnego funkcjonowania z niepomyślnym rokowaniem, co do długości życia. Tylko 3 dzieci wymaga okresowej opieki specjalistycznej. Pozostałe są stale leczone przez różnych specjalistów zarówno ambulatoryjnie jak i w szpitalach. Wszystkie dzieci wymagają regularnej, stałej rehabilitacji. Sprawdzono, w której grupie, dziewczynek czy chłopców występuje więcej problemów zdrowotnych. W obu grupach 13 chłopców i 17 dziewczynek postawiono jednakową ilość diagnoz minimum 1 i maksimum 5. Test U Manna-Whitneya nie wykrył zależności istotnych statystycznie (p = 0,83). Wnioski. Ze względu na dużą liczbę problemów zdrowotnych wymagających leczenia przez wielu specjalistów, które wskazują na ogrom potrzeb w zakresie opieki, rodziny dzieci z zespołem Dandy-Walkera powinny być objęte czynnym poradnictwem w zakresie problemów wynikających zarówno z podstawowej jednostki chorobowej jak i tych współistniejących. Edukacja rodzin powinna rozpocząć się już w momencie rozpoznania wady. (PNN 2017;6(4):138–142)