Reagowanie na nietypowe zachowania związane z demencją - Kemerer, Douglas (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Demencja jest podstępnym schorzeniem, które uniemożliwia chorym zrozumienie warunków środowiskowych. Pacjenci z zaburzeniami poznawczymi narażeni są na zwiększone ryzyko wystąpienia upadków, problemów skórnych, wypadków i zachowań wędrownych. Wraz ze wzrostem zrozumienia tego procesu chorobowego i zachowań przejawianych przez osoby chore, nowe podejście koncentrować się powinno na indywidualizacji opieki i próbach radzenia sobie z niepożądanymi zachowaniami w sposób całościowy, wykorzystując głównie interwencje niefarmakologiczne. Wykazano, że najlepsze praktyki oparte na dowodach, związanych z łagodzeniem przypadkowych zachowań w populacji geriatrycznej z rozpoznaną demencją, wiążą się z niefarmakologicznymi interwencjami. Wykorzystanie technologii w postaci komputerów do realizacji muzykoterapii, terapii wspomnień i rehabilitacji zajęciowej były wybrane najlepszą praktyką opartą na dowodach. Celem pracy jest ukazanie interwencji niefarmakologicznych jako nieodłącznej i uzupełniającej podstawowe leczenie farmakologiczne metody pracy z osobami z demencją. (PNN 2018;7(1):40–45)