Jakość życia osób po urazie rdzenia kręgowego - Franek, Grażyna; Malicka, Ewa; Nowak-Kapusta, Zofia; Cieślik, Aleksandra (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Każdego roku na świecie urazu rdzenia kręgowego doświadcza 250–500 tys. osób, najczęściej w wyniku upadku z wysokości lub wypadku drogowego. Poszkodowanymi są przeważnie młodzi mężczyźni. Jakość życia to coraz bardziej popularny temat, który w aspekcie medycznym uwarunkowany jest stanem zdrowia. Badania jakości życia osób po urazie rdzenia kręgowego dostarczają cennych informacji na temat potrzeb osób niepełnosprawnych. Cel. Celem badań było określenie jakości życia osób po urazie rdzenia kręgowego. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 30 osób pełnoletnich po urazie rdzenia kręgowego z różnych obszarów Polski. Badana grupa osób niepełnosprawnych składała się z kobiet i mężczyzn w różnym wieku i z każdym poziomem uszkodzenia rdzenia kręgowego. Przeprowadzono również sondaż wśród grupy kontrolnej, 53 osób sprawnych ruchowo, dobranych pod względem płci, wieku i wykształcenia. Narzędzie badawcze dla obu grup stanowił kwestionariusz WHOQOL-BREF (ang. The World Health Organization Quality of Life, skrócona wersja ankiety oceniającej jakość życia), rozróżniająca cztery dziedziny jakości życia: somatyczną, psychologiczną, socjalną i środowiskową. Do analizy wyników stosowano: średnią arytmetyczną, odchylenie standardowe, badanie normalności rozkładu testem Shapiro–Wilka. W celu porównania poszczególnych zmiennych liczono współczynnik korelacji liniowej Pearsona. Do oceny istotności różnic między grupami niezależnymi stosowano test U Manna–Whitneya. Wyniki. Średnia arytmetyczna wyniku z jakości życia u osób po urazie rdzenia kręgowego wynosiła 3,83±0,79, a w grupie osób z grupy kontrolnej 4,00±0,65. Średnia ocena stanu zdrowia w obu grupach również różniła się nieznacznie: u osób po urazie rdzenia kręgowego wynosiła 3,4±1,1, a u osób sprawnych ruchowo 3,7±0,9. Średni wynik uzyskany przez osoby po urazie rdzenia kręgowego w dziedzinie somatycznej był niższy niż u osób sprawnych ruchowo. Także osoby z uszkodzonym rdzenia kręgowego są mniej zadowolone ze środków transportu, placówek ochrony zdrowia czy warunków bytowych, w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej. Wnioski. Podsumowując wyniki badań można powiedzieć, że osoby po urazie rdzenia kręgowego mają nieznacznie niższą ogólną subiektywną jakość życia niż osoby sprawne ruchowo. Gorsza jakość życie osób po urazie rdzenia kręgowego występuje szczególnie w dziedzinie somatycznej i środowiskowej. (PNN 2018;7(2):64–69)