Wybrane problemy pacjenta po zabiegu odbarczenia szczytowo-potylicznego w przebiegu zespołu Chiariego typ I - Haor, Beata; Ślusarz, Robert; Królikowska, Agnieszka; Jabłońska, Renata; Głowacka, Mariola; Królikowska, Anita (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Zespół Chiariego typ I to malformacja tyłomózgowia i czaszki. Odnosi się do przesunięcia w dół migdałków móżdżku przez otwór wielki do górnej części kanału kręgowego. Opis przypadku. Pacjent lat 27 został poddany zabiegowi odbarczenia szczytowo-potylicznego w przebiegu zespołu Chiariego typ I z uwagi na wyniki badań obrazowych oraz zgłaszane dolegliwości. Dyskusja. Zabieg neurochirurgiczny zarówno dla pacjenta jak i dla jego rodziny jest źródłem stresu i lęku przed dalszym funkcjonowaniem w środowisku. W okresie hospitalizacji pacjent powinien być otoczony opieką i zainteresowaniem członków zespołu terapeutycznego. Wnioski. Objawy zespołu Chiariego typ I mogą dotyczyć pacjentów w różnym wieku pomimo, że jest to wada wrodzona. Opieka pielęgniarska nad pacjentem po zabiegu odbarczenia szczytowo-potylicznego w przebiegu zespołu Chiariego typ I zmierza do profilaktyki typowych powikłań okresu pooperacyjnego i minimalizowania ryzyka deficytów neurologicznych. (PNN 2018;7(3):124–129)