Ocena czynności życia codziennego u pacjentów po operacji guza mózgu - Ślusarz, Robert; Królikowska, Agnieszka; Jabłońska, Renata; Haor, Beata; Antczak-Komoterska, Anna; Śniegocki, Maciej; T. Szewczyk, Maria (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Sprawność czynnościowa (funkcjonalna) umożliwia zaspokajanie i wykonywanie podstawowych potrzeb dnia codziennego w sposób bezpieczny, samodzielny. Jej ocena stanowi w chwili obecnej podstawowy komponent całościowej oceny pacjenta. Cel. Celem pracy była ocena wydolności czynnościowej pacjentów po operacji guza mózgu. Analizie poddano wybrane czynniki mogące mieć wpływ na wydolność czynnościową pacjenta po zabiegu operacyjnym. Materiał i metody. W badaniu uczestniczyło 165 pacjentów oddziałów neurochirurgii hospitalizowanych z powodu guza mózgu. U wszystkich został wykonany zabieg operacyjny — polegający na częściowym lub doszczętnym usunięciu masy patologicznej drogą kraniotomii. Analizie poddano ocenę czynnościową pacjenta w dniu przyjęcia oraz w dniu wypisu za pomocą skali FCS, KPS, BI, FIR, GOS. Wyniki. Najwięcej badanych w dniu przyjęcia, to pacjenci będący w I grupie według skali FCS — niezależni — 138 osób (83,6%). Żaden pacjent nie został zakwalifikowany do grupy IV o całkowitej zależności. Z kolei w dniu wypisu odsetek respondentów zakwalifikowanych do grupy I wyniósł 127 osób (77,0%), natomiast jedna osoba stała się całkowicie zależna. Podobne wyniki zostały uzyskane w pozostałych narzędziach pomiarowych. Zaobserwowane różnice w każdym z przeprowadzonych testów nie okazały się istotne statystycznie. W skali KPS, BI oraz GOS wiek okazał się istotny statystycznie na poziomie p=0,000. Z kolei w skali FCS, KPS oraz GOS stan przytomności także okazał się istotny statystycznie na poziomie p=0,000. Wnioski. Większość badanych zarówno w dniu przyjęcia, jak i w dniu wypisu wykazuje bardzo dobrą wydolność funkcjonalną. Jednak nieznacznie lepszą ocenę czynnościową uzyskali pacjenci w dniu przyjęcia na oddział. Czynniki takie jak wiek oraz przytomność przed zabiegiem operacyjnym istotnie wpływają na wydolność funkcjonalną chorego w dniu wypisu. (PNN 2018;7(3):111–117)