Niepokój i lęk pacjentów związany z planowanym zabiegiem operacyjnym w neurochirurgii - Królikowska, Agnieszka; Majk, Agnieszka; Antczak-Komoterska, Anna; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Leczenie operacyjne dla pacjenta jest sytuacją bardzo trudną, związaną z odczuwaniem niepokoju i lęku. Lęk w okresie przedoperacyjnym może być związany z przebiegiem planowanej operacji, ryzykiem pojawienia się powikłań pooperacyjnych, czy z rozpoznaniem histopatologicznym w przypadku nowotworów. Cel. Celem pracy było zbadanie czy pacjenci oczekujący na zabieg neurochirurgiczny odczuwają niepokój i lęk związany z leczeniem oraz jak oceniają poziom lęku u siebie. Materiał i metody. Badaniami objęto 102 pacjentów dorosłych, zakwalifikowanych do leczenia operacyjnego w Klinice Neurochirurgii 10 Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką SP ZOZ w Bydgoszczy. Badania zostały przeprowadzone w okresie od 25.04.2017 r. do 30.06.2017 r. w wyżej wymienionej Klinice, na które uzyskano zgodę Komisji Bioetycznej przy Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy UMK w Toruniu (KB 341/2017). Metodą badawczą był sondaż diagnostyczny, natomiast narzędziem wykorzystanym do oceny pacjentów była autorska ankieta zawierająca metyczkę oraz pytania zasadnicze związane z tematem pracy. Wyniki. Ponad połowa badanych odczuwała niepokój w związku z planowanym leczeniem: 31,4% wskazało odpowiedz „tak”, 21,6% „raczej tak”. Blisko 65% badanych nie miało obaw w związku ze swoim staniem zdrowia: „raczej nie” 34,3%, „nie” 30,4%. 66,7% respondentom towarzyszyło na co dzień poczucie lęku. Oceniając lęk przedoperacyjny ponad 50% pacjentów oceniło u siebie lęk na poziomie od 1 do 3 w skali 10-stopniowej. Wykazano zależność odczuwania niepokoju względem wieku (p≤0,05). Ponadto poziom odczuwanego lęku był wyższy u chorych nie obciążonych innymi schorzeniami (p≤0,05). Wnioski. Większość pacjentów neurochirurgicznych odczuwała niepokój w okresie przedoperacyjnym, ponad połowa badanych oceniła swój lęk na poziomie niskim. Wiek pacjentów okazał się czynnikiem mającym wpływ na poziom odczuwanego niepokoju. Pacjenci starsi częściej odczuwali niepokój niż pacjenci młodsi. Wyższy poziom doczuwanego lęku wykazano u chorych nie obciążonych innymi schorzeniami. (PNN 2018;7(3):104–110)