Samoocena jakości życia seniorów ze schorzeniami neurologicznymi - Rajtar-Bojarczuk, Katarzyna; Fidecki, Wiesław; Wysokiński, Mariusz; Walas, Lilla; Kulina, Dorota; Kuszplak, Kamil (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2019)
Wstęp. Jakość życia i starość są ze sobą ściśle związane. Starzenie się postrzegane jest jako proces destrukcyjny, postępujący i nieodwracalny. Proces ten powodują czynniki biologiczne związane z inwolucją fizyczną jak i czynniki psychospołeczne. Osoby starsze mają trudności związane z pogarszającym się stanem zdrowia. Cel. Celem badań było określenie jakości życia osób w podeszłym wieku ze schorzeniami neurologicznymi. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na terenie województwa lubelskiego, w grupie 111 osób w podeszłym wieku, u których stwierdzono występowanie chorób neurologicznych. W badanej grupie było 51.35% kobiet. Wiek badanych zawierał się w przedziale 65–95 lat. W pracy wykorzystano wystandaryzowane narzędzie badawcze: skalę WHOQOL-Bref. Wyniki. W badanej grupie pacjentów ogólna jakość życia oceniona została na poziomie średniej 3,11 ± 1,12, a ocena stanu zdrowia na poziomie 2,81 ± 1,00. Badani najlepiej ocenili dziedzinę środowiskową (57,05 ± 16,23). Dziedzina społeczna kształtowała się na poziomie średniej 54,00 ± 24,08, natomiast dziedzina psychologiczna na poziomie 46,38 ± 13,16. Najniżej badani ocenili dziedzinę somatyczną (44,53 ± 12,42). Wnioski. Samoocena jakości życia dokonana przez osoby starsze ze schorzeniami neurologicznymi kształtowała się na obniżonym poziomie. Stan cywilny różnicował jakość życia w zakresie dziedziny społecznej. Miejsce zamieszkania badanych seniorów wpływało na ocenę ich ogólnej jakości życia. (PNN 2019;8(1):11–15)