Jakość życia uwarunkowana stanem zdrowia według EQ-5D-3L u chorych w okresie 5 lat po udarze mózgu - Grabowska- Fudala, Barbara; Smelkowska, Anna; Górna, Krystyna; Jaracz, Krystyna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2019)
Wstęp. W ostatnich dekadach rokowanie w udarze mózgu w znaczeniu ryzyka zgonu i ciężkiej niepełnosprawności uległo poprawie, głównie dzięki funkcjonowaniu oddziałów udarowych, stosowania leczenia trombolitycznego i trombektomii mechanicznej. Badań długoterminowych dotyczących przebiegu zdrowienia i następstw udaru, obejmujących obok wskaźników klinicznych i funkcjonalnych, również jakość życia jest stosunkowo mało. Dlatego istnieje potrzeba uaktualniania wiedzy na temat różnych aspektów długoterminowego procesu zdrowienia chorych po przebytym udarze mózgu. Cel. Celem niniejszego badania była prospektywna ocena jakości życia uwarunkowanej stanem zdrowia w okresie do pięciu lat po przebytym udarze mózgu. Materiał i metody. Badaniem objęto 27 chorych, (18 mężczyzn i 9 kobiet) w wieku od 53 do 82 lat, średnia wieku 68,77 lat (SD 8,16) po upływie 3 miesięcy, 12 miesięcy i 5 lat po udarze niedokrwiennym. Do oceny jakości życia wykorzystano Euro-Quality of Life Questionnaire (EQ-5D-3L) obejmujący pięć dziedzin jakości życia, sumaryczny wskaźnik jakości życia (EQ — index) oraz samoocenę zdrowia na skali VAS (EQ VAS). Wyniki. Ograniczenia jakości życia w różnych dziedzinach i różnych punktach czasowych badania dotyczyły od 8 do 60% chorych. Problemy występowały głównie w dziedzinie „ból/dyskomfort”, dotyczyło to ponad 40% chorych w okresie obserwacji. Najmniejsze nasilenie problemów odnotowano w dziedzinie „samoopieka”, dotyczyły one od 7 do 14,8% pacjentów. Średnie poziomy wskaźnika EQ index we wszystkich ocenach były dość wysokie (> 0,80), a EQ VAS — średnie (od 60–70 pkt). Nie uległy one istotnym zmianom w okresie obserwacji. Wnioski. Jakość życia większości chorych po udarze jest dość dobra, aczkolwiek różna w różnych dziedzinach. Jakość życia w dziedzinach „nie fizycznych” jest niższa aniżeli w dziedzinach fizycznych. Jakość życia chorych po upływie 3 miesięcy od udaru nie zmienia się istotnie w okresie kolejnych kilku lat. (PNN 2019;8(2):62–68)