Pilotażowy test interwencji świadomej medytacji w redukcji stresu u młodszych pacjentów z udarem mózgu - Geneme, Zenebe; Perera, Anjali; M. Olson, DaiWai; Stutzman, Sonja E. (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2019)
Wstęp. Wzrasta populacja młodych ludzi zapadających na udary mózgu. Osoby młodsze w wyniku udaru odczuwają określone czynniki stresogenne, których osoby powyżej 60. roku życia mogą nie doświadczyć (np. zdolność do zarabiania pieniędzy, utrzymanie rodziny, powrót do pracy itp.). Cel. Aby odnieść się do niektórych z tych specyficznych dla danego wieku czynników stresogennych, potrzebne są nowe i nowatorskie podejścia do mediacji w zakresie stresu. W celu zajęcia się tą luką w literaturze, w badaniu tym przeprowadzono pilotażową świadomą medytację w szpitalu z młodszymi osobami, które przeżyły udar mózgu. Materiał i metody. Prospektywne, nierandomizowane badanie pilotażowe u pacjentów po udarze mózgu w wieku poniżej 60 lat przeprowadzono w warunkach szpitalnych. Ocena stanu wyjściowego obejmowała skalę postrzeganego stresu (PSS), częstość akcji serca (HR), ciśnienie krwi (BP) i częstość oddechową (RR). Pacjenci otrzymali 10-minutowy trening świadomego myślenia oraz instrukcje wykonywania w warunkach domowych. PSS, HR, BP i RR zebrano natychmiast po przeszkoleniu, a oceny telefoniczne PSS zebrano 30 dni po wypisie ze szpitala. Wyniki. Średni wiek 21 pacjentów objętych finalną analizą wynosił 47,4 lat. Analiza t-testem wykazała istotne statystycznie różnice w częstości akcji serca (p < 0,001) i częstości oddechu (p < 0,001) przed i po interwencji, jednakże nie wykazano istotnych statystycznie różnic w ciśnieniu krwi przed i po instruktażu (p = 0,480). Nie odnotowano statystycznie istotnej różnicy w wynikach PSS przed i po szkoleniu. Wnioski. Wyniki tego badania sugerują, że interwencja w zakresie świadomego myślenia jest wykonalna dla pacjentów po udarze mózgu w warunkach szpitalnych i wskazuje na obiecujące możliwości zmniejszenia stresu, na co wskazują zmiany fizjologiczne, takie jak obniżenie częstości akcji serca i ciśnienia krwi. (PNN 2019;8(2):48–53)