Tromboliza i trombektomia mechaniczna jako wiodące sposoby leczenia ostrego udaru niedokrwiennego mózgu - Filipska, Karolina; Wiśniewski, Adam; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2019)
Choroby naczyniowe mózgu, a zwłaszcza udary, to nadal bardzo poważny problem zdrowia publicznego i medycyny. Świat nadal stoi w obliczu epidemii udaru mózgu. Przy rosnącym na całym świecie obciążeniu udarowym istnieje ciągła potrzeba zrozumienia cech tej choroby i jej wpływu w różnych krajach. Pomimo znacznej poprawy w zakresie pierwotnej profilaktyki i skuteczności leczenia w ciągu ostatnich dziesięcioleci udar jest nadal wyniszczającą chorobą. Wczesne leczenie jest kluczem do pomyślnego powrotu do zdrowia pacjentów z udarem niedokrwiennym. Celem pracy jest ukazanie najskuteczniejszych metod leczenia pacjentów w ostrej fazie udaru mózgu niedokrwiennego. (PNN 2019;8(4):177–181)