Umieralność wewnątrzszpitalna w okresie 5-letnim wśród chorych neurologicznych — retrospektywne, jednoośrodkowe badanie - Wiśniewski, Adam (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Wstęp. Choroby neurologiczne są od wielu lat uważane za niebezpieczne i wiążące się z dużym ryzykiem zgonu wewnątrzszpitalnego. Za największe zagrożenie uważa są obecnie choroby naczyniowe mózgu, które są obarczone największą śmiertelnością. Cel. Celem badania była ocena wskaźnika umieralności wśród chorych hospitalizowanych na oddziale neurologicznym w przeciągu 5 lat, ze szczególnym uwzględnieniem etiologii, bezpośredniej przyczyny i przewidywalności zgonów. Materiał i metody. Badanie to ma charakter retrospektywny. Analiza dokumentacji dotyczyła 5 ostatnich lat tj. od 2015 do 2019 r. Spośród całej bazy danych 8247 pacjentów hospitalizowanych w Klinice Neurologii Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 w Bydgoszczy, odnotowano 429 zgonów, które zostały poddane analizie. Wyniki. Wskaźnik umieralności wyniósł 5,2% wśród wszystkich chorych, 6,6% wśród chorych naczyniowych i 1,16% wśród chorych nienaczyniowych. Największą śmiertelność zanotowano u pacjentów z udarem krwotocznym mózgu (28,4%) i była ona istotnie wyższa w porównaniu z udarem niedokrwiennym (OR = 6,25, 95% CI 4,9–7,8, p < 0,0001). Chorzy z udarem mózgu mają istotnie wyższą śmiertelność w porównaniu z innymi jednostkami neurologicznymi (OR = 11,08 95% CI 7,7–15,9, p < 0,0001). Najczęstszą bezpośrednią przyczyną zgonu (80%) była przyczyna pierwotnie mózgowa w przebiegu choroby podstawowej. 7% zgonów zakwalifikowano jako nagłe, niespodziewane a 10,7% zgonów było konsekwencją powikłań wewnątrzszpitalnych. Wnioski. Udar mózgu, zwłaszcza krwotoczny, ciągle pozostaje przyczyną zgonu wewnątrzszpitalnego o największym wskaźniku śmiertelności. Należy zwrócić szczególną uwagę na chorych z towarzyszącymi infekcjami, które istotnie przyczyniają się do większej śmiertelności. (PNN 2020;9(1):20–26)