Kształcenie podyplomowe pielęgniarek neurologicznych — doniesienia wstępne - Ślusarz , Robert; Filipska, Karolina (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Wstęp. Kształcenie podyplomowe pielęgniarek jest integralnym elementem doskonalenia zawodowego. Aktualnie zgodnie z obowiązującym w Polsce ustawodawstwem, pielęgniarka neurologiczna może doskonalić swoją profesję w ramach samokształcenia lub w ramach zorganizowanych form i rodzajów kształcenia podyplomowego poprzez odbywanie różnych szkoleń specjalistycznych, nabywania umiejętności zawodowych z zakresu węższych dziedzin pielęgniarstwa lub udzielania określonych świadczeń zdrowotnych. Cel. Celem badań była analiza kształcenia podyplomowego pielęgniarek neurologicznych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na grupie 128 pielęgniarek zatrudnionych w 9 ośrodkach neurologicznych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego (Bydgoszcz, Toruń, Włocławek, Grudziądz, Świecie, Lipno). Za pomocą sondażu diagnostycznego, techniką ankietową z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety dokonano oceny kształcenie podyplomowego. Wyniki. Wykazano, że istnieją różnice istotne statystycznie pomiędzy wiekiem, stażem i wykształceniem badanych a preferowaną formę kształcenia (p < 0.05) i przyznawaniem punktów edukacyjnych za szkolenie (p < 0.05). Stwierdzono również, że wiek i staż na oddziale neurologii różnicuje formę finansowania szkolenia (p < 0.05). Dodatkowo staż pracy jest czynnikiem istotnie różnicującym specyfikę tematyczną szkolenia (p < 0.05). Wnioski. Najbardziej popularną formą kształcenia podyplomowego jest specjalizacja oraz kurs specjalistyczny. Istotną forma dokształcania jest również udział w konferencji/sympozjum. Zdecydowana większość badanych stwierdziła, że ich szkolenia są finansowane przez środki własne/prywatne. Stwierdzono u badanych brak wiedzy na temat szkoleń specyficznych dla pielęgniarek neurologicznych z jednoczesnym zapotrzebowaniem na takie szkolenia. Wśród trudności/problemów związanych z doskonaleniem zawodowym, najczęściej wskazywano na brak czasu na szkolenie oraz trudności z jego finansowaniem. Prawie połowa przebadanych osób oczekuje na przyznawanie punktów edukacyjnych/kredytowych za kształcenie. (PNN 2020;9(2):71–75)