Ocena funkcjonalna pacjentów w starszym wieku po przebytym udarze mózgu - Biercewicz, Monika (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Wstęp. Przebyta choroba neurologiczna często wywiera silny wpływ na dalsze życie chorego w czterech podstawowych wymiarach: funkcjonalnym, psychicznym, społecznym i duchowym. Cel. Celem pracy była ocena funkcjonalna chorego w starszym wieku po przebytym udarze mózgu oraz zweryfikowanie czy wybrane czynniki demograficzne i kliniczne mają znaczący wpływ na wydolność funkcjonalną. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Katedrze i Klinice Geriatrii Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy na grupie 88 pacjentów, po przebytym udarze mózgu. Ocenę stanu funkcjonalnego dokonano za pomocą Barthel Index — BI, ocenę zaburzeń depresyjnych dokonano za pomocą Geriatric Depression Scale — GDS a ocenę wyższych czynności poznawczych dokonano za pomocą Mini-Mental State Examination — MMSE. Wyniki. W wyniku przeprowadzonej analizy statystycznej, nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w wydolności funkcjonalnej chorego w poszczególnych pomiarach (pierwszym i drugim) ANOVA Friedmana (N = 88, df 1) = 0,32; p = 0,582, co oznacza, że pacjenci klasyfikowani byli do tych samych grup wydolności funkcjonalnej, uzyskując zbliżony wynik w powtórnych pomiarach. Stwierdzono, że płeć, wiek i liczba chorób towarzyszących istotnie statystycznie wpływa (p < 0,05), na stan funkcjonalny badanych. Nie stwierdzono istotnego statystycznie wpływu miejsca zamieszkania (p > 0,05) oraz sytuacji rodzinnej (p > 0,05) na stan funkcjonalny badanych. Stwierdzono również, istotną statystycznie korelację pomiędzy zaburzeniami depresyjnymi (rang Spearmana -0,438; p < 0,05) i zaburzeniami wyższych czynności poznawczych (rang Spearmana -0,548; p < 0,05) a wydolnością funkcjonalną. Wnioski. W większości przypadków chorzy w starszym wieku po przebytym udarze mózgu, uzyskują samodzielność funkcjonalną. Mężczyźni wykazywali lepszą sprawność funkcjonalną. Starszy wiek oraz większa liczba chorób współistniejących pogorsza sprawność funkcjonalną. Stwierdzono również, wzajemną zależność stanu funkcjonalnego od zaburzeń funkcji poznawczych i stanu emocjonalnego. (PNN 2020;9(2):59–64)