Analiza epidemiologiczna występowania chorób odkleszczowych w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Bielsku-Podlaskim - Snarska, Katarzyna; Chmur, Ewa; Dolińska, Cecylia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Wstęp. Kleszcze mogą zarażać ludzi wieloma patogenami wywołującymi różne choroby zakaźne (wirusowe, bakteryjne) lub inwazyjne (pasożytnicze, grzybicze). Cel. Głównym celem niniejszej pracy była analiza epidemiologiczna występowania chorób odkleszczowych w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Bielsku Podlaskim. Materiał i metody. Dokonano analizy dokumentacji medycznej przechowywanej w informatycznej bazie danych szpitala w 2016, 2017 i 2018 r. Do badania zakwalifikowano sześćdziesięciu sześciu pacjentów przyjętych na Oddział Obserwacji i Chorób Zakaźnych, u których zdiagnozowano choroby odkleszczowe. Wyniki. Analiza danych wykazała, że najczęściej rozpoznawano boreliozę. Dotyczyło to głównie mężczyzn w średnim i starszym wieku. Drugą najczęściej diagnozowaną chorobą było kleszczowe zapalenie opon mózgowych, charakteryzujące się sezonowością. Nie odnotowano żadnych innych chorób przenoszonych przez kleszcze. Chociaż nie wszyscy pacjenci byli świadomi ukąszenia przez kleszcza, ich objawy pozwoliły na rozpoznanie chorób odkleszczowych. Po leczeniu związanym z każdą dolegliwością wszyscy chorzy zostali wypisani do domu w dobrym stanie zdrowia. Wnioski. Przeprowadzona retrospektywna analiza dokumentacji pacjentów hospitalizowanych wykazuje spójność z pracami innych autorów zarówno pod względem częstości rozpoznawania chorób odkleszczowych, jak i najczęściej zgłaszanych objawów. Potwierdza również tendencję wzrostową w zakresie hospitalizacji z powodu chorób przenoszonych przez kleszcze. (PNN 2020;9(2):51–58)