Przestrzeganie zaleceń terapeutycznych u pacjentów chorych na stwardnienie rozsiane - Olkiewicz, Joanna; Bonek, Robert; Filipska, Karolina; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Wstęp. Stwardnienie rozsiane jest przewlekłą, zapalną chorobą demielinizacyjną ośrodkowego układu nerwowego o podłożu immunologicznym. Skuteczność leczenia SM zależy przede wszystkim od efektywności działania leków oraz związanego z tym przestrzegania zasad terapii przez pacjenta. Cel. Głównym celem badań była ocena poziomu przestrzegania zaleceń terapeutycznych u pacjentów chorych na stwardnienie rozsiane. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Oddziale Neurologii i Neuroimmunologii Klinicznej Regionalnego Szpitala Specjalistycznego w Grudziądzu. Do badań zakwalifikowano 165 pacjentów chorujących na stwardnienie rozsiane. Badanie przeprowadzono za pomocą metody sondażu diagnostycznego. Do pomiaru zmiennych wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety zawierający dane socjodemograficzne i medyczne oraz standaryzowaną skalę adherence w chorobach przewlekłych (ACDS). Wyniki. Analiza badań własnych wykazała, że pacjenci ze stwardnieniem rozsianym na poziomie wysokim przestrzegają zaleceń terapeutycznych (p = 0,001). Badana grupa na wszystkich poziomach w skali ACDS zgłaszała występowanie zespołu zmęczenia (p = 0,002). Nie stwierdzono związku pomiędzy występowaniem działań niepożądanych stosowanej farmakoterapii, a poziomem przestrzegania zaleceń terapeutycznych (p > 0,05). Wnioski. Stwierdzono że, poziom przestrzegania zaleceń terapeutycznych u pacjentów chorych na stwardnienie rozsiane w badanej grupie utrzymuje się na wysokim poziomie. (PNN 2020;9(3):103–107)