Wpływ wybranych czynników demograficznych i klinicznych na sytuację społeczną i ekonomiczną chorych po leczeniu operacyjnym dyskopatii odcinka lędźwiowo-krzyżowego - Ślusarz, Robert; Filipska, Karolina; Haor, Beata; Królikowska, Agnieszka; Jabłońska, Renata; Śniegocki, Maciej (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Wstęp. Zmiany dyskopatyczne kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego należą do najczęściej rejestrowanych schorzeń układu kostno-stawowego i obwodowego układu nerwowego. Cel. Głównym celem badań była ocena wpływu wybranych czynników demograficznych i klinicznych na sytuację społeczną i ekonomiczną chorych po leczeniu operacyjnym dyskopatii odcinka lędźwiowo-krzyżowego. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na Oddziale Neurochirurgii, Szpitala Uniwersyteckiego w Bydgoszczy na grupie 137 pacjentów z rozpoznaną dyskopatią odcinka lędźwiowo-krzyżowego. Badanie polegało na dwukrotnej ocenie stanu chorego z uwzględnieniem sytuacji społecznej i ekonomicznej badanych. Użyto w tym celu Skali Prolo. Wyniki. Stwierdzono, że zarówno sytuacja społeczna jak i ekonomiczna badanych, po zabiegu jest zdecydowanie lepsza niż przed zabiegiem (p < 0,001). Wyniki końcowe nie zależały od płci, wieku i lokalizacji zmiany (p > 0,05). Wykazano znamienną statystycznie zależność wyników końcowych od rodzaju wykonywanej pracy, stopnia natężenia dolegliwości bólowych oraz masy ciała pacjenta (p < 0,05). Wnioski. Sytuacja społeczna i ekonomiczna chorych z rozpoznaną dyskopatią odcinka lędźwiowo-krzyżowego, uległa istotnej poprawie po leczeniu operacyjnym. Zaobserwowano zależność pomiędzy rodzajem wykonywanej pracy a sytuacją społeczną i ekonomiczną badanych. Wśród czynników klinicznych, stopień natężenia dolegliwości bólowych oraz masa ciała pacjenta istotnie wpływała na sytuację społeczną i ekonomiczną badanych. (PNN 2020;9(3):97–102)