Retrospektywna analiza pacjentów w aspekcie rozpowszechniania nadużywania alkoholu wśród chorych z udarem mózgu leczonych w Oddziale Neurologii - Żdanowicz, Anna; Dziembowska, Inga; Wiszniewska, Małgorzata (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Wstęp. Alkohol jest używką, która oddziałuje szkodliwie na wiele narządów, a zwłaszcza na mózg i może przyczyniać się do gorszego zdrowienia pacjentów z udarem mózgu leczonych w oddziale neurologicznym. W literaturze mało jest prac poruszających problemy alkoholowe u pacjentów z udarem mózgu. Cel. Ocena rozpowszechnienia nadużywania alkoholu w udarach mózgu i wpływ na proces diagnostyczno-terapeutyczny w grupach pacjentów, u których zdiagnozowano picie alkoholu szkodliwe lub zespół zależności alkoholowej. Materiał i metody. Materiał stanowiło 2770 historii chorób pacjentów hospitalizowanych w Oddziale Neurologii z Pododdziałem Leczenia Udarów Mózgu w Szpitalu Specjalistycznym im. Stanisława Staszica w Pile w okresie 01.01.–31.12.2015 r., które analizowano pod kątem nadużywania alkoholu przez pacjentów. Szczegółowej analizie poddano chorych z udarem mózgu (40 osób). Analizie poddano wyniki badań laboratoryjnych, czynniki ryzyka, płeć i wiek chorych. W pracy posłużono się następującymi metodami badań naukowych: analiza dokumentacji medycznej, analiza statystyczna danych o charakterze ilościowym i jakościowym z wykorzystaniem programu komputerowego STATISTICA v. 13.3 firmy StatSoft. Wyniki. Pacjentów z udarem mózgu niedokrwiennym i krwotocznym nadużywających alkohol łącznie było 40 (29,85%). Spośród pacjentów z udarem mózgu 70% prezentowało picie szkodliwe, 30% — zespół zależności od alkoholu. W grupie pacjentów z udarem nadużywających alkohol w porównaniu do pacjentów z udarem ale nie nadużywających alkoholu częściej odnotowano występowanie powyżej dwóch czynników ryzyka udaru (38,8% vs 30,0%; p = 0,0561). W badaniach laboratoryjnych pacjenci z udarem nadużywający alkohol w porównaniu do nie pijących mieli znamiennie statystycznie większą objętość krwinki czerwonej (MCV), wyższy poziom enzymów wątrobowych ASPAT i ALAT; p < 0,05. Wnioski. U pacjentów z udarem mózgu należy zwracać szczególną uwagę na to czy nadużywają alkohol. Brak prawdziwej informacji na temat ilości spożywanego przez pacjenta alkoholu może bardzo utrudniać proces diagnostyczno-terapeutyczny i tym samym opóźnia postawienie pełnej diagnozy i wdrożenie właściwej terapii. Badanie należałoby rozszerzyć o ocenę prospektywną. W celu zwiększenia wykrywalności nadużywania alkoholu u pacjentów konieczny byłby wywiad obiektywny, ocena psychologiczna ukierunkowana na ten problem, zastosowanie ankiet z krótkimi, prostymi, ale precyzyjnymi pytaniami, które pozwoliłyby oszacować problem alkoholowy w sposób ilościowy u pacjenta. (PNN 2020;9(4):145–151)