Problemy opieki pielęgniarskiej nad dzieckiem urodzonym przedwcześnie z wodogłowiem pokrwotocznym — opis przypadku - Krupka, Maria; Tułacz, Kinga (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Wstęp. Wodogłowie jest stanem patologicznym, w którym dochodzi do nadmiernego gromadzenia się płynu mózgowo-rdzeniowego w układzie komorowym mózgu. Wodogłowie pokrwotoczne powstaje w wyniku krwawień śródczaszkowych, które należą do najczęstszych powikłań neurologicznych u noworodków urodzonych przedwcześnie. Opis przypadku. Pacjent płci męskiej urodził się drogą cięcia cesarskiego w 31. tygodniu życia płodowego, w stanie ciężkim. W badaniu USG stwierdzono krwawienie dokomorowe III°. Pacjenta przewieziono do kliniki chirurgicznej w celu implantacji zbiornika Rickhama. Podczas hospitalizacji obowiązkiem położnej było rozwiązanie szeregu problemów pielęgnacyjnych towarzyszących niemowlęciu, m.in.: ryzyko wzrostu ciśnienia wewnątrzczaszkowego, małego przyrostu masy ciała, infekcji, czy występowanie bezdechów. Dyskusja. Krwawienia dokomorowe występują głównie u dzieci urodzonych przedwcześnie. Rokowanie u dzieci po przebytych krwawieniach dokomorowych zależy w głównej mierze od ciężkości krwawienia. W celu zapewnienia profesjonalnej opieki medycznej, dzieci z powikłaniami neurologicznymi powinny być leczone w ośrodkach o najwyższym stopniu referencyjności, a decydującym czynnikiem warunkującym ich prawidłowy rozwój psychomotoryczny w przyszłości jest wczesna rehabilitacja.Wnioski. Opieka nad pacjentem urodzonym przedwcześnie z wodogłowiem pokrwotocznym wymaga współpracy między personelem medycznym a rodzicami dziecka. Zadaniem położnej jest łagodzenie negatywnych skutków wodogłowia. Ponadto położna pełni funkcję wspierającą oraz edukacyjną wobec rodziców dziecka. (PNN 2021;10(1): 42–47)