Zapalenie nerwów wzrokowych i rdzenia Devica (NMO) — przegląd badań - Chojdak-Łukasiewicz, Justyna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Zapalenie nerwów wzrokowych i rdzenia kręgowego (NMO, choroba Devica) jest rzadką autoimmunologiczną chorobą OUN o charakterze demielinizacyjnym, zajmującą nerwy wzrokowe i rdzeń kręgowy. Do czasu odkrycia w 2004 r. przeciwciał przeciwko akwaporynie typu 4, NMO uważano za formę stwardnienia rozsianego. Choroba charakteryzuje się współwystępowaniem zapalenia pozagałkowego nerwu wzrokowego i podłużnego zapalenia rdzenia. Leczenie rzutów choroby opiera się na podawaniu kortykosteroidów w formie dożylnej i/lub plazmaferezy. W zapobieganiu nawrotom stosuje się leki immunosupresyjne. W ostatnich latach obserwuje się coraz więcej nowych metod terapii, mających na celu zmniejszenie częstości rzutów choroby oraz poprawiających rokowanie. W opiece nad pacjentami, podobnie jak w stwardnieniu rozsianym rola pielęgniarki jest bardzo ważna. (PNN 2021;10(2):82–85)