Pacjent z neurogenną dysfunkcją pęcherza moczowego po udarze mózgu w oddziale rehabilitacji neurologicznej - Bosacka, Małgorzata (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2025)
Udary mózgu są przyczyną inwalidztwa bądź ciężkiej niepełnosprawności. Częstym powikłaniem będącym bezpośrednim skutkiem udaru jest neurogenna dysfunkcja pęcherza moczowego. Nietrzymanie moczu oraz przewlekle infekcje dróg moczowych wpływają niekorzystnie na stan zdrowia chorego oraz opóźniają proces rehabilitacji neurologicznej. Celem pracy jest omówienie problemów urologicznych występujących po udarze mózgu oraz właściwego postępowania pielęgniarskiego i rehabilitacyjnego wobec pacjenta z neurogenną dysfunkcją pęcherza moczowego. Dokonano przeglądu piśmiennictwa, z użyciem słów kluczowych: udar mózgu, pęcherz neurogenny, opieka pielęgniarska. Przeszukano bazy Scopous, EbscoPubMed i Google Scholar. Ostatecznie do szczegółowej analizy włączono 25 artykułów. Wykazano, iż dysfunkcja czynnościowa pęcherza moczowego i cewki moczowej jest poważną dolegliwością pacjenta po udarze mózgu. Zasadniczym celem właściwego postępowania pielęgniarskiego i rehabilitacyjnego jest nauka całkowitego opróżniania pęcherza moczowego w sposób niskociśnieniowy, zmniejszenie uciążliwości wynikających z nietrzymania moczu oraz zapobieganie infekcjom dróg moczowych. (PNN 2025;14(3):131–135)