Postawy personelu pielęgniarskiego zatrudnionego w stacjonarnych zakładach opieki zdrowotnej (szpitalach) wobec praw pacjenta - Chmielowiec, Bartłomiej; Chmielewski, Jarosław Piotr; Haor, Beata; Bielski, Karol; Chruścikowska, Agnieszka; Jaworski, Mariusz; Dziechciaż, Małgorzata (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2025)
Wstęp. Prawa pacjenta i ich respektowanie przez personel medyczny stanowią fundamenty prawidłowo funkcjonującego systemu ochrony zdrowia oraz jakości działania placówki medycznej. Cel. Celem pracy była interpretacja wiedzy i postaw personelu pielęgniarskiego zatrudnionego w szpitalach wobec praw przysługujących pacjentom. Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone w okresie od maja 2022 r. do 2023 r. W badaniu uczestniczyło 179 pielęgniarek/pielęgniarzy, w tym 72% stanowiły kobiet i 28% stanowili mężczyźni. W grupie badanej 30% posiadało wykształcenie średnie (liceum i studium medyczne), 80% wyższe zawodowe (licencjat) oraz 24% wyższe magisterskie. Średnia wieku: 40 lat (min. 24, maks. 64, SD: 9), średni staż pracy: 15 lat (min. 1, max. 44, SD: 10; mediana: 13). W pracy zastosowano takie metody, jak: sondaż diagnostyczny, dobrowolne, anonimowe badania ankietowe, samodzielnie skonstruowany kwestionariusz składający się z 17 pytań. Wyniki. Swoją wiedzę na temat praw pacjenta jako zadowalającą oceniło 64% pielęgniarek, zaś niezadowalająco 36%. Prawo do świadczeń zdrowotnych znało 93% badanych, zaś prawo do informacji 91% pielęgniarek. Z ustawą o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta zapoznało się 72% badanych, natomiast 66% potwierdziło, że było świadkiem łamania praw pacjenta w swoim miejscu pracy. Wnioski. Zdaniem przeszło 1/3 badanych wiedza na temat praw pacjenta była niezadowalająca, dlatego należy opracować i wdrożyć system szkoleń dla personelu pielęgniarskiego w tym zakresie. Rola personelu pielęgniarskiego w przekazywaniu informacji o przysługujących pacjentom prawach jest niewystarczająca, dlatego należy umożliwić personelowi nabywanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w tym zakresie. Blisko 2/3 badanych była świadkami łamania praw pacjenta, dlatego należy monitorować respektowanie praw pacjenta przez personel medyczny i pociągać do odpowiedzialności zawodowej tych, którzy ich nie przestrzegają. (PNN 2025;14(2):76–85)