Ocena jakości życia pacjentów geriatrycznych z chorobą Parkinsona rehabilitowanych i usprawnianych w oddziale psychogeriatrii - Szabert-Kajkowska, Aleksandra; Trębowicz, Marcin; Łuczak, Joanna; Brudnicka, Natalia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2025)
Wstęp. Choroba Parkinsona jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym, prowadzącym do stopniowego pogorszenia sprawności motorycznej oraz wystąpienia zaburzeń emocjonalnych i somatycznych. Cel. Celem pracy jest ocena stanu psychofizycznego i jakości życia pacjentów geriatrycznych z chorobą Parkinsona, którzy są rehabilitowani i usprawniani w oddziale psychogeriatrii, a także zapoznanie się z przebiegiem i istotą choroby. Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone wśród 100 pacjentów geriatrycznych z chorobą Parkinsona. Do określenia stanu klinicznego użyto narzędzia badawczego, jakim jest kwestionariusz ankiety, złożony z autorskiego kwestionariusza, metryczki, a także Skali Hoehna–Yahra oraz kwestionariusza oceny jakości życia SF-36, wersja polska. Wyniki. Analiza przeprowadzonych badań wykazała, że pacjenci z chorobą Parkinsona mają niską ocenę jakości życia i zaburzone funkcjonowanie życia codziennego. Odnośnie aktywności fizycznej 65% badanych uważa, że regularne zajęcia ruchowe i rehabilitacja wpływają pozytywnie na ich zdrowie i jakość życia. Wnioski. Choroba Parkinsona wpływa negatywnie na stan psychofizyczny i jakość życia pacjentów, ogranicza wykonywanie czynności życia codziennego, które wymagają nakładu energii. Rehabilitacja i zajęcia ruchowe wpływa pozytywnie na stan zdrowia chorych, poprawia stan mentalny i fizyczny oraz jakość życia pacjentów. (PNN 2025;14(1):35–42)