Ocena sprawności fizycznej i tolerancji wysiłkowej u pensjonariuszek Domów Pomocy Społecznej z otępieniem lekkiego stopnia - Fortuna, Małgorzata; Kaczorowska, Antonina; Szczurowski, Jacek (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2025)
Wstęp. Wraz ze światowym trendem demograficznym populacji starzenie się, choroba Alzheimera i inne formy demencji stanie się coraz poważniejszym problemem zdrowia publicznego. Postępująca demencja prowadzi do spadku zdolności do wykonywania codziennych czynności. Obniżanie funkcji intelektualnych i innych funkcji poznawczych jest jedną z najczęściej występujących zmian w procesie starzenia. Osoby z demencją są bardziej podatne na ograniczanie swojej aktywności, co sprzyja sarkopenii, ograniczeniu sprawności funkcjonalnej i tolerancji na wysiłek fizyczny. Systematyczna odpowiednio dobrana aktywność fizyczna spowalnia procesy regresu w powyższych obszarach. Cel. Celem pracy była ocena, czy występujący wczesny etap demencji u badanych jest czynnikiem obniżającym poziom sprawności fizycznej i tolerancji wysiłkowej. Materiał i metody. Przebadano 74 kobiety w wieku 80–84 lata, pensjonariuszki Domów Pomocy Społecznej. Badane podzielono. Pierwszą grupę stanowiło 30 osób ze zdiagnozowaną demencją lekkiego stopnia na podstawie oceny Mini Mental State Examination test. Grupę drugą stanowiły 44 osoby bez objawów demencji. W obydwu grupach przeprowadzono test Short Physical Performance Battery służący do oceny sprawności oraz 6-minutowy test marszu w celu oceny tolerancji wysiłkowej. Wyniki. Średnia wartość wskaźnika masy ciała w grupie pierwszej (25,9±2,2), w grupie drugiej (25,3±3), różnica nieistotna p<0,7. Średnia wartość Short Physical Performance Battery test w grupie pierwszej (6±2,1), w grupie drugiej (6±2,4), różnica nieistotna p<0,2. Średnia wartość 6-minutowego testu marszu w grupie pierwszej (234±91), w grupie drugiej (222±85), różnica nieistotna p<0,6. Dla wszystkich analizowanych cech różnice są nieistotne statystycznie — badane grupy kobiet nie różniły się znacząco pod względem analizowanych cech. Wnioski. Demencja zdiagnozowana na poziomie lekkiego stopnia nie stanowi czynnika obniżającego istotnie poziomu sprawności fizycznej i tolerancji wysiłkowej. Istotne jest odpowiednie dobranie programu aktywności fizycznej skierowanej dla tej grupy. (PNN 2025;14(1):3–7)