Bezpieczne podejście do pacjentów w podeszłym wieku podczas zabiegu chirurgicznego – przegląd systematyczny - García Anguas, Mónica; Herranz Adeva, Esperanza (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2024)
Rosnący odsetek ludności starszej to zjawisko o zasięgu światowym, które powoduje zmiany w epidemiologii pacjentów poddawanych zabiegom chirurgicznym, co skutkuje wzrostem liczby chorych pacjentów o osłabionej sprawności, którzy są bardziej podatni na potencjalne powikłania. Ocena przedoperacyjna musi być kompleksowa, aby skorygować odwracalne zaburzenia i zapobiec zdarzeniom niepożądanym. Opracowanie strategii i interwencji mających na celu zmniejszenie ryzyka i poprawę wyników pozwala pracownikom służby zdrowia na wprowadzenie praktyk opartych na dowodach w celu optymalizacji bezpieczeństwa pacjenta. Celem manuskryptu jest analiza bezpieczeństwa chorych pacjentów w podeszłym wieku w trakcie procesu perioperacyjnego oraz opisanie strategii zmniejszających ryzyko i poprawiających wyniki. Przegląd literatury został przeprowadzony w różnych bazach danych (PubMed, Scopus, SciELO, itp.). Kryteria wyboru obejmowały terminy takie jak „opieka perioperacyjna”, „osoby starsze w podeszłym wieku”, „chirurgia” i „powikłania pooperacyjne”. Wykorzystano operatory logiczne AND oraz OR. Według wszystkich przeanalizowanych badań pacjenci geriatryczni poddani operacji wymagają szczególnej opieki oraz kompleksowej oceny przedoperacyjnej ze względu na swoją podatność na ryzyko. Współpraca międzyzakładowa oraz opracowanie protokołów opartych na dowodach są kluczowe dla maksymalizacji bezpieczeństwa. Odpowiednie zarządzanie znieczuleniem, regulacja temperatury, optymalizacja bilansu płynów oraz dokładne monitorowanie parametrów życiowych, między innymi, są niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa pacjentów. Pacjent starszy poddany operacji ma unikalne cechy, które wymagają specjalnych rozważań, aby zapewnić kompleksową opiekę dostosowaną do ich potrzeb, zmniejszając dodatkowe czynniki ryzyka. Ważne jest uwzględnienie ich kruchości oraz zdolności do regeneracji. (PNN 2024;13(2):85–89)