Charakterystyka epidemiologiczna oraz mikrobiologiczna zakażeń szpitalnych w oddziale neurochirurgii - Jabłońska, Renata; Bujewska, Anna; Sokal, Paweł (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2024)
Wstęp. Zakażenia szpitalne związane z opieką zdrowotną (HAI) w oddziałach neurochirurgii stanowią poważny problem, zwłaszcza u pacjentów w ciężkim stanie klinicznym. Wysokie ryzyko HAI jest związane z interwencjami medycznymi w OUN, a samo uszkodzenie mózgu jest szczególnie silnym predykatorem zakażeń szpitalnych. Cel. Celem badań była analiza epidemiologiczna i mikrobiologiczna występowania zakażeń w oddziale neurochirurgii. Materiał i metody. Analizie retrospektywnej poddano dokumentację pacjentów hospitalizowanych w oddziale neurochirurgii w latach 2019–2022. Było to 4267 pacjentów, wśród których stwierdzono 114 zakażenia u 69 chorych. Zebrany materiał opracowano statystycznie. Wyniki. HAI stanowiły 1,6% wszystkich hospitalizowanych pacjentów, występując częściej u mężczyzn (42%). Wskaźnik zapadalności na zakażenie w 2019 r. wyniósł 3,7, a w 2022 r. — 2,5. Najczęściej izolowanymi patogenami były bakterie Enterobacterales. Najwięcej rozpoznano zakażeń układu oddechowego (PN) — 24,56%, następnie zdiagnozowano zakażenia krwi (BSI) — 20,18% oraz zakażenia miejsca operowanego (SSI) — 17%. Odsetek zakażeń PN (p=028) oraz SSI (p=0.027) malał z roku na rok, wzrastał w BSI (p=0,022); dane istotne statystycznie. Średnia dla GCS różniła się istotnie w grupie pacjentów z zakażeniem układu pokarmowego (GI), p=0,021, była wysoce istotna statystycznie dla BSI oraz PN, p<0,001. Średnia dla NRS 2002 różniła się istotnie wśród pacjentów z zakażeniem i bez zakażenia, p<0,05. Wnioski. Zakażenia szpitalne występują w niewielkim odsetku pacjentów hospitalizowanych, niektórzy z nich mają więcej niż jedno zakażenie szpitalne. Istnieje konieczność prowadzenia nadzoru epidemiologicznego oraz współpracy specjalistów ds. kontroli zakażeń z personelem neurochirurgii celem optymalizacji profilaktyki i kontroli HAI. (PNN 2024;13(2):69–77)