Ocena stanu funkcjonalnego chorych po udarze niedokrwiennym mózgu leczonych trombolitycznie - Sternal, Danuta; Bąk, Ewelina; Lenart, Agnieszka; Ryś, Bogusława; Krzemińska, Sylwia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2024)
Wstęp. Jedną z najskuteczniejszych metod leczenia świeżego udaru niedokrwiennego mózgu jest leczenie trombolityczne czyli dożylne podanie rekombinowanego tkankowego aktywatora plazminogenu, które stosuje się w wąskim oknie terapeutycznym do 4,5 godziny od wystąpienia objawów. Cel. Celem niniejszej pracy była ocena stanu funkcjonalnego pacjentów z udarem niedokrwiennym mózgu leczonych trombolitycznie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Oddziale Neurologicznym z Pododdziałem Udarowym na grupie 90 pacjentów, hospitalizowanych z powodu udaru niedokrwiennego mózgu i zakwalifikowanych do leczenia trombolitycznego. Stan funkcjonalny oceniono na podstawie zmodyfikowanej skali Rankina, Skali Udarów Narodowego Instytutu Zdrowia oraz skali Barthel, w dniu przyjęcia oraz w dniu wypisu ze szpitala. Wyniki. Średnia suma punktacji w zmodyfikowanej skali Rankina w dniu przyjęcia do szpitala wynosiła 4,3 pkt, w skali NIHSS 13,1 pkt, w skali Barthel 14,2 pkt. W dniu wypisu punktacja wynosiła kolejno 2,4 pkt, 6,0 pkt, 59,5 pkt. Wnioski. Na postawie przeprowadzonych badań stwierdza się, że zastosowane leczenie trombolityczne wpłynęło na poprawę stanu funkcjonalnego. (PNN 2024;13(2):47–53)