Zadania pielęgniarki operacyjnej w opiece nad pacjentem w trakcie zabiegów robotycznych - Strzelecka, Iwona; Drewa, Tomasz (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Pielęgniarstwo operacyjne jest wyjątkową dziedziną, ponieważ wymaga od personelu pielęgniarskiego określonych cech fizycznych i psychicznych. Specyfika i różnica pracy między personelem pielęgniarstwa operacyjnego od personelu pielęgniarskiego zatrudnionego na oddziałach szpitalnych różni się znacząco. Opieka nad operowanym polega na wykonywaniu standardowych procedur ale również na indywidualnym zabezpieczeniu potrzeb chorego przed, w trakcie i po zabiegu operacyjnym. Wachlarz wymagań poszerza się również o asystowanie i zapewnienie profesjonalnej opieki nad pacjentem operowanym z asystą robota chirurgicznego da Vinci. Celem pracy jest przedstawienie specyfiki pracy pielęgniarki operacyjnej podczas operacji wykonywanych przy użyciu robotów chirurgicznych. Do pełnego wykorzystania technik robotowych niezbędna jest pełna współpraca operatora z zespołem instrumentalnym. Zadania dzielą się na przedoperacyjne, śródoperacyjne oraz pooperacyjne. Wskazanie zalet nowoczesnego systemu da Vinci oraz przedstawienie bloku operacyjnego z nowoczesną infrastrukturą organizacyjną i epidemiologiczną, omówiono na przykładzie operacji robotycznych wykonanych u pacjentów z rakiem pęcherza moczowego. (PNN 2023;12(4):183–187)