Charakterystyka problemów pacjenta z guzem przysadki mózgowej leczonym endoskopowo przez zatokę klinową - Królikowska, Agnieszka; Birski, Marcin; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Guzy przysadki to zazwyczaj łagodne gruczolaki. Leczenie operacyjne najczęściej dedykowane jest pacjentom z gruczolakami, które powodują objawy z ucisku takie jak zaburzenia widzenia, bóle głowy czy objawy wynikające z zaburzeń hormonalnych. Cel. Celem pracy jest przedstawienie charakterystycznych problemów pacjenta z makrogruczolakiem przysadki mózgowej poddanego operacji endoskopowej przez zatokę klinową. Opis przypadku. Zaprezentowano studium indywidualnego przypadku 42-letniego mężczyzny z makrogruczolakiem przysadki, poddanego leczeniu operacyjnemu przez zatokę klinową. Problemem występującym przed leczeniem neurochirurgicznym chorego były bóle głowy, zaburzające jego funkcjonowanie. Okres pooperacyjny przebiegał bez powikłań, ale wymagał uważnego monitorowania pacjenta pod kątem wycieku płynu mózgowo-rdzeniowego z nosa, moczówki prostej oraz zaburzeń elektrolitowych. Dyskusja. Analizowany przez nas przypadek wymagał wzmożonej wielokierunkowej obserwacji ze względu na ryzyko wystąpienia powikłań. Pacjent po zabiegu operacyjnym był stosunkowo szybko niezależny w czynnościach dnia codziennego. Dodatkowo ze strony zespołu pielęgniarskiego wymagał dalszej asekuracji oraz edukacji. Wnioski. Zabieg endoskopowy przez nos i zatokę klinową nie okalecza zewnętrznie pacjenta, rana pooperacyjna przesunięta jest w głąb nosa. Pacjent zachowuje sprawność fizyczną, szybko jest niezależny w czynnościach dnia codziennego, ze strony pielęgniarki wymaga niewielkiej asekuracji. Ponadto profesjonalna pielęgniarska obserwacja pacjenta po operacji endoskopowej przezklinowej pozwala wykryć niepokojące symptomy dając możliwość wczesnego ich rozpoznania i wprowadzenia skutecznego leczenia. (PNN 2023;12(4):170–176)