Funkcjonowanie zintegrowanego systemu opieki nad chorymi po udarze mózgu leczonymi trombektomią mechaniczną na podstawie opisu przypadku - Borodzicz, Adriana; Bąk, Ewelina; Drabczak, Iwona; Krzemińska, Sylwia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Trombektomia mechaniczna jest metodą leczenia stosowaną w przypadku udaru niedokrwiennego mózgu, spowodowanego niedrożnością dużej tętnicy. Metodę tę stosuje się w leczeniu udaru mózgu w jego ostrej fazie. Zintegrowany system opieki zdrowotnej polega na umieszczeniu pacjenta potrzebującego pomocy w centrum procedury. W takim systemie pacjent otrzymuje wsparcie i metody leczenia z różnych dziedzin i od różnych specjalistów. Cel. Celem pracy jest przedstawienie zagadnienia wprowadzenia i realizacji programu leczenia chorych po udarze mózgu metodą trombektomii mechanicznej za pomocą analizy opisu przypadku. Opis przypadku. Materiałem badawczym w pracy była dokumentacja medyczna pacjentów oddziału neurologii oraz literatura naukowa. Metodą badawczą była metoda indywidualnego przypadku, analiza literatury i dokumentacji medycznej. Wnioski. Bardzo dobrze zrealizowany pilotażowy program leczenia trombektomii mechanicznej, zawierający szczegółowe wytyczne, standardy, zasady postępowania, metody kontaktu, przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności z powodu udarów niedokrwiennych mózgu. (PNN 2023;12(2):92–97)