Ocena jakości życia wśród pacjentów z miastenią - Jung-Plath, Weronika; Skrzypek-Czerko, Marcelina; Bilińska, Małgorzata; Zdun-Ryżewska, Agata (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Miastenia jest chorobą o podłożu immunologicznym, związaną z zaburzeniem złącza nerwowo-mięśniowego. MG należy do grupy chorób przewlekłych, o zmiennym przebiegu klinicznym. Pacjenci borykający się z tą chorobą muszą pozostać pod stałą opieką lekarza neurologa oraz regularnie przyjmować leki. Mówiąc o miastenii możemy ją podzielić na dwie postaci: oczną oraz uogólnioną. U pacjentów z postacią uogólnioną można zaobserwować niższy poziom jakości życia. Wraz z wiekiem pacjentów, ich jakość życia wzrasta. Może się to wiązać z tym, iż osobom młodszym, prowadzącym bardziej aktywne życie trudniej zaakceptować niepełnosprawności wynikające z choroby. Cel. Celem pracy jest przedstawienie specyfiki funkcjonowania pacjentów z miastenią. Materiał i metody. Do przygotowania pracy wykorzystano analizę piśmiennictwa oraz sondaż diagnostyczny, użyto autorskiego kwestionariusza ankiety, składającego się z trzech części oraz sześciu standaryzowanych narzędzi. Wyniki. Przeprowadzone badanie wykazało, że jakość życia pacjentów z miastenią jest obniżona. Niższy poziom jakości życia można zaobserwować wśród kobiet, ludzi młodszych oraz cierpiących na postać ogólną tej jednostki chorobowej. Miastenia wpływa negatywnie na codzienne funkcjonowanie pacjentów. Wykazano również negatywny wpływ zmęczenia fizycznego, psychicznego, ogólnego oraz stopnia utrudnienia życia codziennego poprzez zmęczenie na jakość życia pacjentów z MG. W przypadku miastenii musimy jednak rozróżnić zmęczenie od męczliwości mięśni. Wnioski. Miastenia oraz problemy z jakimi borykają się osoby z tą chorobą jest tematem rzadko poruszanym w pracach naukowych. Jakość życia tej grupy pacjentów jest znacznie obniżona, co sprzyja występowaniu lęku i depresji wśród tej grupy pacjentów. Największym problemem wśród pacjentów z MG jest zmęczenie, które ma znaczny wpływ na poziom jakości ich życia. Należałoby zwrócić większą uwagę na problem jakości życia oraz przeprowadzić więcej badań związanych z tym zagadnieniem w przyszłości. (PNN 2023;12(2):74–83)