Opracowanie skali do oceny fatalizmu padaczki w Turcji - Yildiz, Esra; Bingöl, Nuray (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Wiele osób wierzy, że w ich życiu jest coś z góry ustalonego. Fatalizm wpływa na przystosowanie się człowieka do chorób związanych z padaczką i każdą inną chorobą. Cel. To metodologiczne przeprowadzone badanie ma na celu określenie fatalizmu w kierunku choroby padaczkowej. Materiał i metody. Jako narzędzia gromadzenia danych wykorzystano „Formularz informacyjny” i „Skalę śmiertelności padaczkowej”. W wyniku przeglądu literatury utworzono pulę pozycji z wcześniej opracowanych skal fatalizmu. Po usunięciu w wyniku konfirmacyjnej analizy czynnikowej pozycji o niskim ładunku czynnikowym, ponownie przeprowadzono konfirmacyjną analizę czynnikową. Dane do badania zbierano za pośrednictwem mediów społecznościowych. Do eksploracyjnej analizy czynnikowej w ocenie danych wykorzystano test Kaiser-Meyer Olkin (KMO) i Bartletta, Analizę Głównych Składowych i Rotację Varimax. Dla trafności konstruktu przeprowadzono konfirmacyjną analizę czynnikową w zakresie modelowania równań objaśniających i strukturalnych. Do analizy czynników potwierdzających wykorzystano testy zgodności χ², χ²/SD, RMSEA, CFI, IFI. Wyniki. Stwierdzono, że współczynnik alfa Cronbacha dla całej skali wynosi 0,768. Na podstawie wyników analizy wskaźnika dopasowania χ²/SD: 3,736, GFI, 0,922, AGFI 0,909, CFI 0,904, TLI 0,914, RMSEA:0,062, RMR: 0,041 stwierdzono, że trafność skali została zachowana. Wnioski. Skala składała się z 10 pozycji i trzech wymiarów. Skala jest ważnym i wiarygodnym narzędziem pomiarowym w ocenie fatalizmu padaczki. (PNN 2023;12(2):63–68)